Greklands premiärminister kör Tesla Model 3

GreekPM_M3

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis fångades av fotografer i lördags när han klev in i sin nya Tesla Model 3 tillsammans med sin dotter efter ett museumbesök.

Bilen avlöste hans förra tjänstebil, en Peugeot e-208 – även den en elbil.

Grekiska parlamentets garage är utrustad med laddstolpar. Förutom premiärministern kör även ministern för utveckling och investeringar, turistministern, samt minst en parlamentsledamöt elbilar.

Grekland i övrigt är dock långt efter resten av europa när det gäller elbilar, i fjol fanns det bara drygt 1000 sådana i landet. Det finns endast 3 snabbladdare allt som allt i hela landet. Som jämförelse har grannländerna Bulgarien och Turkiet 21 respektive 34 snabbladdare.

Till skillnad från många andra länder är det landets parlament som driver på utvecklingen, de som anammar elbilar först innan resten av landet hakar på. I augusti lanserade det grekiska parlamentet landets första elbilssubventionsprogram där elbilar billigare än 50,000 euros kan få upp till 20% av listpriset eller 6000 euro i bidrag.

Ett klokt beslut för att undvika debatt om “rikemansstöd”. Redan idag finns det många elbilar som kostar under 50,000 euro. (Inklusive Tesla Model 3 som kostar från €45,990.) Nästa år kommer fler riktigt billiga elbilar, bland annat från lågprismärket Dacia.

Tesla öppnade sin grekiska beställningssida i augusti i år, och en pop-up butik i Athen månaden därpå. Första permanenta butiken och servicecentret förväntas öppna nästa månad, de första Supercharger stationerna kommer nästa år.

Vi gläds åt att Grekland också har börjat sin resa mot elektrifiering av sin bilflotta. Extra spännande när beslutsfattarna är de första att låta sig omvändas. Vi undrar när våra egna folkvalda börjar skaffa elbilar. Snart kommer det ju till och med sådana som kan frakta tunga stenar. När tidningen Fokus i år listade vilka bilar våra svenska ministrar äger var det kemiskt fritt från elbilar. Det närmsta de kom var en Mitsubishi Outlander laddhybrid kulturminister Amanda Linds make kör runt i.

Vi kan dock vara säkra på en sak: varken grekiska premiärministern eller hans finans- och turistministrar kommer någonsin stå i TV och påstå att elbilar kostar över en miljon kronor :roll:

 


SeatMiiTCS tidigare i år: Sveriges billigaste bil är en elbil

De som klagar på dyra elbilar har nog missat nyheten om att Sveriges billigaste bil just nu är en elbil. När tidningen Auto Motor & Sport räknade ihop total milkostnad trodde de inte sina ögon…

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • Snåla Grisen

    Sverige påstås ligga steget före när det gäller teknik och miljö, men när man såg partiledardebatten visste man att det verkligen inte stämmer. För det första svamlade Ebba inte bara en utan TVÅ gånger om att elbilar kostar en miljon och uppåt. När gjorde de detta, 2012? För det andra var det INGEN av de övriga partiledarna som högg direkt, vilket de brukar göra när någon påstår nåt som de vill rätta. Slutsatsen är att antagligen är de alla så pass oinformerade och outbildade att de inte har en susning om vad en elbil kostar, eller bryr de sig helt enkelt inte. Inte ens Bolund gick till attack, men det var väl länge sen M:et i hans partiförkortning stod för Miljö…

    Nu när vi själva äger och kör en elbil blir man ju lite av en ambassadör för detta, och jag börjar tyvärr redan bli trött på att behöva debattera om barnarbete, brinnande batterier och jobbig laddning var och varannan dag på jobbet, på dotterns skola med de andra föräldrarna osv.