Sveriges billigaste bil är en elbil


När tidningen Auto Motor & Sport recenserade elbilen Seat Mii Electric blev de helt hänförda över bilens extremt låga ägarkostnader. Enligt deras uträkningar landar bilens milkostnad på superlåga 18 kronor 87 öre, inklusive inköpspris, service, försäkring, däck, drivmedel, värdeminskning, allt. De gör flera härliga jämförelser, som till exempel att om du använder bilen i tjänsten får du ju 19 kronor i milersättning, det vill säga du tjänar på varje mil du kör. Eller att bara bensinen kostar mer till en Volvo 740 än vad hela totalkostnaden är för Seat Mii Electric.

Seat Mii Electric kostar 264,900 kronor att köpa – och många stannar och hajar tyvärr till redan där. “Oj vad mycket pengar för en småbil.” Men med elbilar måste man räkna på totalkostnaden! Till att börja med får man ju tillbaka 60,000 kronor från staten i elbilsbonus. Och fordonsskatten är bara 360 kronor per år på elbilar. Service ingår i priset för de tre första åren – och laddningen också! Seat samarbetar nämligen med Skellefteå Kraft som bjuder på fri el till bilen om du byter till dem som elbolag. (Det erbjudandet kan du även få som Teslaägare faktiskt.)

Resultatet blir att bilen är kanske lite dyrare att köpa – men rullar sedan i stort sett gratis mil efter mil.

Många tycker fortfarande att elbilar är ju så dyra! Och frågar mig när de kommer bli billiga? Men hallå, vakna! Elbilar är redan billigare än avgasbilar! Till och med motorjournalister börjar vakna och inse fakta.

Berättar du för folk att billigaste nya bilen du kan köpa och äga idag är en elbil tror de flesta du har fått nån konstig symptom av Covid-19? Men be dem då ta fram miniräknaren, eller låt dem titta på Auto Motor & Sports underhållande videoklipp.

 


SeatMiiTCS i fjol: Elbilar är så dyra!

Redan i fjol tipsade vi om Seat Mii Electric. Och att om du inte gillar Seat som bilmärke kan du även få samma bil med Skoda eller Volkswagen emblem på nosen.

Bookmark the permalink.