Haparanda here we come!

Skelleftea

Tesla Motors håller på och bygger en Supercharger snabbladdstation i Skellefteå. Den hittades av vårt medlem Vasp (ser ni Tesla, ingen idé att ni försöker hålla grejer hemligt, vi har spioner överallt :-) ).

Kollar du riktigt noga på bilden ovan kan du skymta en färdigmonterad Supercharger stolpe bakom grävmaskinen. Tesla Motors monterar 6 stolpar nu och verkar förbereda för 4 till i framtiden – grävarbetet i förgrunden. Stationen ligger vid OKQ8 Solbacken, i norra ändan av Skellefteå.

Från Superchargern i Umeå är det 14 mil till den i Skellefteå, en sträcka som alla Teslor klarar galant även i strängaste vinteroväder. Från Skellefteå kan man sedan nå Piteå, Luleå, Boden, Kalix och finska gränsen vid Haparanda, inåt land kan man nå Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk och Gällivare. Superchargrarna i Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå öppnar upp så gott som hela norra Sverige för resor med elbilar – så länge det står Tesla på bakluckan på dem.

Snart blir det alltså möjligt att köra med elbil från Ystad till Haparanda i vårt avlånga land – en nätt liten resa på 170 mil, helt gratis tack vare Supercharger-nätverket. (Att åka till Treriksröset har förresten varit möjlig sedan länge, tack vare Superchargrarna i Norge.)

SCplan_201606

Tittar vi på Tesla Motors framtidsplaner ska de bygga två Superchargers till ännu längre norrut, en i Kalix-trakten och en i närheten av Gällivare. De stationer blir nog inte av i år dock ty vintern är i intågande. Men nästa år, när även Superchargern i Oulu-trakten i Finland och de i Polen, Estland, Lettland och Litauen blir färdigställda kommer man kunna åka Östersjön runt på gratis Supercharger-el!

 


TCS två år sedan: Vi är redan förbi Peak Oil

Visste du att det kostar oljebolagen nu fyra gånger så mycket att leta efter och hitta olja, borra ner till den, pumpa upp den, och omvandla råoljan till bensin som det var vid millennieskiftet? Det visar oljebolagens graf tydligt.

 

TCS två år sedan: Teslan går som tåget!

Att åka tåg är ju miljövänligare än att åka bil, det vet man ju. Men är det även miljövänligare än att åka elbil? Svaret kan överraska vissa.

 

TCS två år sedan: Grattis TM på ettårsdagen!

För två år sedan fyllde Tesla Motors ett år i Sverige – vilket då betyder att de idag fyller tre år. Stort grattis! Sedan första danskregistrerade bilen Andy åkte runt med har mycket hänt: pop-up butiker, fasta butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö, serviceanläggningar, med mera. Och vi hoppas expansionen kommer fortsätta även i framtiden!

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • TheBigKing

  Jag är väldigt besviken på den kraftigt försenade utbyggnaden i öst- och sydeuropa. Polen skulle ha 5 laddare 2015 och 7 laddare 2016. Nu verkar dom har problem att få igång den 2:a. Spanien, Portugal och södra Italien och Balkan var även dom utlovade för 2015 och blir långt ifrån klara 2016. Vädligt dålig stil Tesla!

  • JH

   Nka. Det är förmodligen mer av dålig stiil på byråkratin i de här länderna….

  • taliz

   Nja, det är ju snarare typiskt Elon Musk.
   Han sätter ju mål som han vet dom inte kan nå. Men det gör att de anställda pushar hårdare, vilket leder till att de kommer i mål betydligt snabbare än alla andra.

   Det är nämligen så man måste jämföra Tesla. Inte med deras egna mål, utan vad dom faktiskt åstakommit jämfört med konkurrensen.

 • Mocke

  Det här har gått fortare än jag trodde.
  Det som saknas är de vita fläckarna i inlandet. Dessa områden kan “räddas” med privata initiativ. tänk om tesla kunde sälja en supercharger till självkostnadspris där privata intressen kan bekosta mark och monteringen (självklart med debitering eftersom de inte kan förväntas betala för den rörliga kostnaden),

 • now__what

  Är det en tillfällighet att rubriken också är en (mycket bra!) Mattias Alkberg låt?