Hjulen du inte kan få

aero

Jämför man de tillbehör amerikanska köpare kan välja till sin Tesla Model S med de som europeiska köpare kan välja så finns det en intressant skillnad:

Tesla Model S som köps i USA kan beställas med 19-tums Aero-fälgar. De är kanske inte de snyggaste fälgarna här på jorden, men de påstås förlänga bilens räckvidd med mellan 3-5%! De påstås alltså få bilens räckvidd öka från 480 km till uppemot 504 km. De där sista extra kilometrarna kan vara avgörande i vårt avlånga land.

Tillvalet Aero-fälgar kan dock inte beställas till europeiska versionen av Model S.

Aero-fälgarna kostar $2500 extra i USA, och har väl inte varit någon extrem försäljningsframgång – kanske orsaken till att Tesla inte lanserar dem i Europa.

Men det är definitivt en tankeställare att en så pass ofta förbisedd sak som fälgarnas utseende kan ha en så stor inverkan på räckvidden.

Som jämförelse kan nämnas att luftkonditioneringen påstås förkorta räckvidden med ca 5-10%. Att stänga av luftkonditioneringen brukar framhållas som en bränslebesparande åtgärd i både el- och traditionella bensin- och dieselbilar. Men att byta fälg hör man inte föreslås lika ofta.

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.