INTE slut på elbilsbonus

NoBonus

Flera av våra medlemmar som köpt sin elbil i mars eller april månad i år har inte fått sina elbilsbonusar utbetalade. Beskedet de fick från Transportstyrelsen var att pengarna är slut. Via bonus/malus systemet stödjer staten alla som köper en elbil med 60,000 kronor som utbetalas 6 månader efter köpet. Satsningen är självfinansierande, de som köper avgasbilar med höga utsläppsnivåer får betala malus, en förhöjd årsskatt på bilen, som sedan ska finansiera bonuset till dem som köper elbilar och laddhybrider. (Bonus/malus systemet är dessutom mer än självfinansierande, staten får in mycket mer pengar i malus än de betalar ut bonus.)

Därför var det ytterst förvånande att få höra från Transportstyrelsen att årets pott för bonusutbetalningar nu var slut?!

Tack och lov var det falskt alarm.

Enligt Transportstyrelsen har de haft ett fel i gränssnittet för bonussystemet. Felet har inneburit att det felaktigt visat 0 kronor i potten vilket inte är fallet. Felet ska ha avhjälpts under måndagen.

Nästa utbetalningsomgång ska enligt uppgift till oss initieras på torsdag. Sen tar det någon eller några dagar tills mottagaren ska ha bonusen.

Transportstyrelsens hemsida står det dock fortfarande att årets pott är på 1.24 miljarder kronor och att i slutet av augusti fanns det drygt 474 miljoner kronor kvar (som skulle räcka då till 7900 bilar). Vi har inte fått närmare besked om det är potten som fått extra medel eller om regeringen och Transportstyrelsen nu gjorde som det var tänkt från början och avskaffat potter öht utan tar medlen för bonusutbetalningar direkt från malus-inkomsterna.

Huvudsaken är dock att alla elbilister får sina bonusutbetalningar, om än några få med några dagars fördröjning.

 


TCS i fjol: Ingen moms på Supermiljöbilspremien

I fjol avslöjade vi att flera leasingbolag hade felaktigt dragit av moms på supermiljöbilspremien, vilket var fel då den är skattefri. Det är värt att komma ihåg att även nya bonuset är skattefritt, det ska inte dras moms från den heller. Ändå har vi hört rapporter från elbilsägare som hade fått 48,000 istället för 60,000 kronors avdrag efter att deras leasingbolag emottagit elbilsbonuset. När du nu (till slut) får elbilsbonus utbetald till din leasingbil: kolla upp så ditt leasingbolag inte drar moms på bonuset av misstag!

Bookmark the permalink.