Kinas batteridominans

Denna bild från sajten VisualCapitalist.com illustrerar tydligt Kinas totala dominans på batteritillverkning. I fjol tillverkades det sammanlagt 1 163 GWh batterier i världen – varav 77% i Kina.

Många blir nog förvånade när de ser att på andra plats, som världens näst produktiva land när det gäller batteritillverkning är Polen, före USA och alla andra länder. Det är LG Energy Solutions enorma batterifabrik i Wroclaw som gör landet till en storspelare på batterimarknaden. Den fabriken är en av de största i världen. Ändå står de europeiska batterifabrikerna sammanlagt för endast 14% av världens produktion.

Kina tillverkar idag fler batterier än världens alla andra länder – sammanlagt. Ja faktiskt tre gånger så många.

Blickar vi framåt har vi redan idag en ganska bra idé om hur batterimarknaden kommer se ut om fyra år. De fabriker som ska tillverka batterier då håller redan på att byggas nu, eller åtminstone planeras.

Till 2027 förväntas batteritillverkningen ha sjudubblats i världen. Kina kommer fortfarande ha dominans men de andra länderna håller på att komma ikapp.

USA kommer mångdubbla sin kapacitet, från 70 GWh till 908 GWh på endast några få år tack vare deras Inflation Reduction Act med massiva satsningar på batteriteknologi. Staten delar ut miljarder dollar i stöd till nya batterifabriker. Inom Europa är det främst i Tyskland det planeras byggas nya batterifabriker, men även i Ungern och Sverige.

Om Northvolts expansion går enligt plan kommer de år 2027 ensamma ha nästan en femtiondel av världens batterikapacitet.

Tesla köper idag sina batterier från Kina och Japan men har även egen inhemsk tillverkning i USA. De höll på att bygga upp egen tillverkning i Europa också, bredvid deras bilfabrik utanför Berlin, men de planer blev senarelagda när företaget istället flyttade tillverkningsmaskinerna till USA. Ett direkt resultat av de amerikanska statliga stöden till batterifabriker.

Bookmark the permalink.