Kommer Roadstern att cirkla runt i rymden i miljoner år?

outahere

Nu när Tesla Roadstern som SpaceX har skjutit upp lämnat omloppsbanan runt jorden och tagit kurs mot Mars och asteroidbältet är det många som frågat hur länge kommer den vara uppe där? Enligt Elon Musk kommer bilen cirkla runt solen i fler miljoner år (och han hoppas någon utomjordisk ras kommer hitta den i framtiden). Kan det verkligen stämma?

Svaret har visat sig vara: både ja och nej.

Visst kommer bilen cirkla runt där i miljoner år – men du kommer inte känna igen den redan ens om två-tre år.

Det är tur kamerornas batterier har tagit slut nu och inte sänder live från Roadstern längre. För sönderfallet av bilen kommer börja snart. En bil är liksom inte specad för att motstå rymden – och speciellt inte en Tesla Roadster.

Det är nämligen väldigt noga med vilka material man använder när man bygger ett interplanetärt rymdskepp. Så snart man begär sig utanför Jordens skyddande Van Allen bälte utsätts rymdskeppet för solstormen. Det värme och ljus vi känner när vi står utomhus och tittar upp mot solen är endast ett bråkdel av alla partiklar och energi solen strålar ut i rymden. De laddade plasmapartiklarna som strålas ut stoppas av magnetiska Van Allen bältet runt Jorden. De energirika ultravioletta strålarna dämpas av ozonlagret. Ute i yttre rymden bombarderas rymdskepp av solens ofiltrerade strålar. Det är ditt livs mardrömssolbränna – gånger tusen. Inte undra på att det kallas solstorm.

Olika material motstår intensiva strålningen olika bra. Organiska material, med många kolatomer i är bland de sämst lämpade att motstå solstormens laddade partiklar. Kolkedjorna i molekylerna klipps sönder och materialet flagar bort. Kolfiber består mestadels av just långa kolkedjor. Ingen bygger rymdskepp i oskyddad kolfiber för de skulle inte hålla särskilt länge.

Tesla Roadster är däremot byggd i just kolfiber. Skyddad av endast ett tunt lager lack. Den var helt enkelt inte designad för att skickas ut i rymden. Kaliforniens solstrålar tål den – men inte yttre rymdens.

Det som enligt experter kommer hända ganska snart med bilen blir att fina röda färgen kommer börja bubbla och blekna. Tänk dig hundra års ökensol på några dagar. Och när färgen börjat flagna bort angriper de laddade partiklarna från solen karossens kolfiber. På två-tre år, kanske ännu snabbare än så kommer kolfiberkarossen omvandlas till damm som blåses bort från bilen. Kvar blir aluminiumkarossen som tvärtemot motstår solens ofiltrerade strålar väldigt bra. Åker du förbi Roadstern med en rymdraket om några år kommer du inte längre se en röd sportbil utan bara dess kaross:

Roadster_chassis

Minus däcken som också går samma öde till mötes, plus en provdocka i rymddräkt. Där försvann alla förhoppningar om att om några hundra år hämta tillbaka bilen och ha en cool veteranbil att köra runt med.

Skulle SpaceX skjutit upp Elon Musks Tesla Model S skulle den med sin aluminiumkaross mycket bättre motstått yttre rymdens bistra konditioner. Fast han behövde väl den bilen fortfarande.

Sen då? Kommer bilen att krocka med asteroiderna i Asteroidbältet? (Och kommer det bli rubriker om autopiloten i tidningarna igen då?) Det vet vi inte. Men chanserna är ytterst små.

Asteroidbältet ser inte ut i verkligheten som på film. Åker du rymdraket igenom den kommer det berättas i högtalarsystemet att “nu passerar vi Asteroidbältet” och du kommer titta ut genom fönstret och undra vad de snackar om? Det kommer nämligen fortfarande se exakt lika tomt ut som vanligt. Asteroiderna i bältet är väldigt få, väldigt små och väldigt långt ifrån varandra. Dussinet rymdsonder har hittills skickats igenom Asteroidbältet utan att en enda av dem någonsin träffats av ens minsta lilla stenbit. Det brukar sägas att chansen att du krockar med något där är mindre än en på miljonen – väldigt högt om man jämför mot chansen för krock i tomma rymden, men fortfarande på lottovinst-nivå.

Fast förstås åker Roadstern igenom Asteroidbältet om och om igen, år efter år, så kommer det förr eller senare hända något. Rent statistiskt kan den krocka med något redan första gången om den har ytterst otur – eller om flera miljoner, miljarder år. Chanserna är nästan större att om några hundra tusen år står jorden åter igen på samma ställe som idag när Roadstern ska passera dess bana.

 


TCS ett år sedan: Sveriges elimport

För ett år sedan tittade vi på Sveriges elimport: är det sant att vissa kalla dagar importerar vi smutsig kolkraftsel från kontinenten? Svaret var ytterst förvånande.

Tagged , . Bookmark the permalink.