Sveriges elimport

strand

-Din elbil går på kolkraft, hör jag ibland ifrån förståsigpåare.

När jag påtalar att vi i Sverige har ett väldigt rent elmix, med framför allt vatten-, kärn- och vindkraft brukar de hävda att Sverige importerar el från smutsiga tyska och polska kolkraftverk.

Hur ligger det till med det där egentligen? Sverige har ju ett elöverskott, dvs vi exporterar mer el per år än vi importerar, men varifrån importerar vi egentligen vårt el de gånger vi faktiskt måste göra det?

Elbolagens branschorganisation Energiföretagen publicerar löpande statistik om Sveriges kraftläge på svenskenergi.se. Där kan man bland annat matnyttigt även hitta följande tabell som visar just Sveriges elimport och elexport: till vilka länder exporterar vi el och var importerar vi el ifrån?

Elimport2015

I tabellen kan man se att så gott som all el vi importerar till Sverige kommer ifrån – Norge!
Ingenting från Polen och knappt mätbart från Tyskland.

elmix

Tittar vi på elmixen i de nordiska länderna ser vi att det finns endast ett land med ännu renare elmix än Sverige: Norge! Över 95% av all elproduktion i Norge kommer från vattenkraftverk. Så när vi importerar el till Sverige importerar vi ännu renare el än vad vi har i vårt land. Inte smutsigare, som vissa tror. Och absolut inte från tyska och polska kolkraftverk.

Folk brukar prata om det “långa avgasröret”. Att elbilar må sakna avgasrör, men att även de släpper ut avgaser – i skorstenen på kolkraftverken som genererar elen de laddas med! Det må vara så i vissa länder (fast även där släpper elbilar ut mindre avgaser än fossilbilar), men ju mer vi letar efter det där “långa avgasröret” i Sverige desto svårare är det att hitta ett kolkraftverk på elsladdens andra ände.

 


TCS ett år sedan: Problemet med skylten

Det finns flera problem med skylten Transportstyrelsen har tagit fram för att markera laddplatser med. Men kanske största problemet är att de bilister som inte “hänger med” och vet vad en elbil är tror skylten visar en motorvärmare!

 

Tagged . Bookmark the permalink.