Leveranser

För några dagar sedan redovisade Tesla Motors sina leveranssiffror för andra kvartalet. De planerade leverera 17,000 bilar under kvartalet, men…

Tja, Tesla Motors lyckades att tillverka 18,345 bilar men fick inte iväg de alla till sina kunder. Vid kvartalets sista dag var hela 5,150 bilar på väg till deras ägare. Vilket är dubbelt så många än vad det brukar vara. Varför är det så många bilar som har blivit tillverkade men inte nått fram till sina ägare? Tesla Motors pressrelease berättar en anledning: nästan hälften av alla de 18,345 bilarna tillverkades under kvartalets sista fyra veckor. Leveranser till Europa och Kina sker via skepp över oceanerna, vilket tar flera veckor att nå fram.

Vi misstänker dessutom att de bilar som de senaste veckorna nått fram till Tesla Motors lokala sammansättningsfabrik i Tilburg, Nederländerna tar extra lång tid att slutmontera så de kan levereras till kunderna: de är ju de nya Tesla Model X och personalen måste öva sig en hel del innan de kan få upp leveranstakten. (Tesla Motors tillverkar ju bilarna i Fremont, USA men plockar isär dem i tre delar med kaross, motor och batterierna separerade så att de kan tas in i Europa utan att betala importtullen på 10% bilar från USA annars åker på. I Tilburg, Nederländerna monteras så bilarna ihop igen, så att de officiellt blir “Made in EU” och kan levereras till kunder runt om i Europa, som bland annat Sverige.)

För fabriken i USA tog det längre tid än förväntat att få upp rutinen och tillverkningstakten av de nya Model X bilarna – för monteringslinan i Nederländerna är det säkert likadant. Enligt de siffror vi har sett nu verkar det bli rena ketchupeffekten om någon månad med massor med Model S och X levererade. Tesla Motors påstår nu ha en tillverkningstakt på 2,000 bilar i veckan, vilket ska ökas till 2,200 nästa kvartal och 2,400 per vecka mot slutet av året.

dollarkurs_brexit

Forex dollarkurs

I Europa har vi även ett annat bekymmer, som kan lägga sordin över försäljningssiffrorna: Tesla Model S pris är i högsta grad baserad på dollarkursen. Tesla Motors prispolicy är att sälja bilarna till samma pris över hela världen, endast omräknad till lokala valutan, med påslag för frakt och moms. Men dollarn som kostade kring 6:50 när de första Teslorna levererades till Sverige för tre år sedan har sedan dess ständigt stigit i pris – och Model S pris stigit med den, med några månaders eftersläpning. För tre år sedan kunde man köpa en Model S för 650,000 kronor – i början av 2016 var priserna 150,000 kronor högre.

Så äntligen i Mars i år började dollarns pris sjunka. Två månader senare följde Tesla Model S priser efter, den sänkningen på 3% var första gången priserna ändrades åt rätt håll i Sverige!

KristallkulaTyvärr tog dollarn en skarp skutt uppåt igen den 24 Juni, tillbaka till samma nivåer den hade i början av 2016 igen. Det var den engelska EU-omröstningen om “Brexit” som påverkade dollarkursen i en för Teslaspekulanter negativ riktning.

Skådar vi i kristallkulan behöver man inte vara särskild klärvoajant eller ekonomiskt kunnig för att fatta att om dollarn står kvar i sin höga kurs länge kommer Tesla Motors att justera sina priser uppåt igen. Med tanke på hur det har gått förut förbered er på en prishöjning med sådär 3% mot kanske slutet av Augusti. Om nu inte dollarn behagar sjunka i pris igen.

Ifall dollarn ska sjunka, eller stå kvar på sin höga nivå? Sorry, batterierna i min kristallkula tog precis slut 😉 Men planerar du att köpa en Tesla Model S snart bör du hålla ett öga på dollarkursen de närmsta veckorna, och skynda dig att slå till om den står kvar oförändrat högt. Och håll ett öga på vårt forum – alla prishöjningar hittills har vi fått nys om några dagar i förväg! Det lönar sig att läsa oss 🙂

 


Förra månaden levererades det 77 Tesla Model S till lyckliga kunder runt om i Sverige enligt BilSweden. Det är tyvärr knappt mer än hälften av de 142 Teslor i Juni i fjol. Sedan årsskiftet har det levererats 351 Teslor – vilket även det är mindre än de 432 Januari-Juni i fjol. Vi misstänker det är de höjda priserna som kan vara ett utav orsakerna – och kan det redan vara väntan på Model 3 det andra?

Därmed finns det nu totalt 1,624 Tesla Model S i Sverige – vi har uppdaterat vår statistiksida.

 

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.