Model S prishöjning

tesla design studio

Tesla Motors har justerat de svenska priserna för Model S på sin beställningssida.

Baspriserna på bilarna höjdes med 3.9% igår, förutom minsta modellen med 60 kWh batteri som har blivit 4.4% dyrare. Anledningen till prisjusteringen är den starkare dollarn som har stärkt sig med 14% mot svenska kronan sedan årsskiftet. Prishöjningen täcker alltså bara en bråkdel av valutaförlusterna för Tesla Motors – om det beror på att priserna var väl tilltagna från början, eller att Tesla Motors hoppas på starkare krona inom snar framtid kan man bara spekulera om.

Bara dagar innan prishöjningen passade Tesla Motors också på att förenkla sitt modell- och tillbehörsutbud. Modellerna 60D och P85 har nu tagits bort från modellutbudet på deras beställningssida. Modellen 60D liv blev väldigt kortvarig – den introducerades bara några veckor innan den nu togs bort. Inga 60D bilar hanns levereras. Lite synd, då modellen skulle kanske kunnat bli ett vettigt alternativ för många.

Två av de kvarvarande modellerna, Tesla Model S 60 och Tesla Model S 85 är samma bilar som förut. Instegsmodellen 60 lämpar sig till dem som sällan kör långresor – även om bilen faktiskt är kapabel till det också, om man köper tillgång till Tesla Motors Supercharger snabbladdnätverk. Basmodellen 85 fortsätter nog vara den mest populära modellen även i framtiden.

Nya Tesla Model S 85D har goda chanser att vinna marknadsandelar i Sverige pga sin fyrhjulsdrift. Speciellt om man köper till aktiv luftfjädring så den kan höja sig över slasket och snövallarna på vintern. Men frågan är om den klarar konkurrensen mot P85D?

Tesla Model S P85D är inget annat än världens brutalaste supersportbil. Med en acceleration på 3,4 sekunder 0-100 km/h är det väldigt få bilar i världen som kan köra ifrån den – och ingen av dem erbjuder 7 sittplatser. Dess grundpris har pendlat kring miljonstrecket senaste veckorna, och ligger nu på 1 002 950. Listpriset på bilen är satt till just 999 000 kronor, som vi föreslog för nån vecka sedan :-) Synd att det tillkommer en destinationsavgift på 3 950 kronor som förstör så man inte kan hävda att du kan få en superbil för under miljonen. Vi får se om det går nästa år, med supermiljöbilpremiens hjälp. Men priset är fortfarande nästan löjligt lågt. Vem vill köpa någon annan supersportbil när de är fulla av kompromisser? Oanvändbara baksäten, brevlådestora bagageutrymmen… med Tesla Model P85D får man större bagageutrymme än Volvo V70 och upp till 7 sittplatser – så bilen är både brutal och praktisk! Låt oss gissa att många som först överväger Model S 85D kommer gräva djupare i plånboken för att lägga till P-et framför modellbeteckningen?

modell pris från, kronor 0-100 km/h räckvidd NEDC räckvidd 105 km/h
60 684 950 6.2 s 390 km 345 km
85 774 950 5.6 s 502 km 460 km
85D 821 250 5.4 s 475 km
P85D 1 002 950 3.4 s 460 km

Varning för en bugg på Tesla Motors designsida: har du valt P85D och går tillbaka till de andra valen nollställs inte valen för alacantrainnertak och Supercharger, så priserna blir högre än ovan!

Tillbehören har också höjts i pris, med 3-4%, några hundralappar här, nån tusenlapp där.

 


 

TCS ett år sedan: Tesla Model S options

För exakt ett år sedan gick vi också igenom valen på Tesla Motors beställningssida. Den sidan har helt förändrats under året som har gått! De valen som fanns för ett år sedan har bytt namn, slagits ihop eller blivit standard. Andra tillval har tillkommit istället. Sidans omvandling visar Tesla Motors dynamik. En månad på Tesla Motors är som ett år hos konkurrenterna har en anställt sagt till mig en gång, och det stämmer verkligen på deras beställningssida också. Jämför hur litet som har ändrats på säg BMW M5-s online designsida under senaste året… … … … … …

Kolla gärna vårt lista över modellerna och tillbehören som fanns för ett år sedan, och jämför mot dagens. Den bilen med de utrustningen du klurat ihop en månad kanske inte ens finns nästa – eller har fått annat pris. Men det är ingen idé att gnälla om det, det är bara å försöka hänga med i Tesla Motors höga takt!

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.
 • Filip

  Fortfarande fundersam över räckvidden. Hur ser det egentligen ut när man jämför alla modeller på samma sätt? Nedc eller vid 105km/h. Kommer nya s85 längre vid 105km/h än den gamla s85 t.ex?

  • Nicklas

   Nej, S85 är fortfarande likadan… Däremot kommer du längre i en S85D eftersom den andra motorn är optimerad för högre hastighet. Därav får du längre räckvidd, bättre acceleration, samt högre topphastighet med en D :-)

   • Filip

    Ja, 1,5 mil ja, enligt teslas uppdaterade hemsida. Förut var det snack om att 85d skulle komma 475km (alla siffror är vid 105km/h) och att det skulle vara 5 mil längre än s85 som alltså skulle komma 425 mil, vilket de gamla graferna över räckvidd kontra hastighet visar. Men nu kommer s85 460km enligt info på teslas hemsida…

 • Filip

  Nu har även topphastigheten ökats till 225km i h på deras hemsida för s85