Nissan Model 3

Enligt ett twittermeddelande från Elon Musk i morse kommer Tesla Motors snart tillkännage att de kommer att samarbeta med Nissan i utvecklingen av Tesla Model 3.

Den billiga elbilen Tesla Model 3 planeras att lanseras år 2017, och skulle ha tävlat mot Nissans nya Leaf som också skulle lanserats ungefär samtidigt. Men nu slår företagen istället ihop sina utvecklingsresurser. Leafs energibesparande teknik tillsammans med Teslas Supercharger nätverk av laddstationer garanterar bilens framgång. Teslas aktiekurs rusade med 14,3% timmen efter tillkännagivandet.

Elbilen kommer att marknadsföras dels som Nissan Branch, dels som Tesla Model 3, där Nissan kommer vända sig till barnfamiljer medan Tesla till dem som fortfarande har ett liv. Samarbetet kommer att påminna om det Citroën, Peugeot och Mitsubishi hade med sina Mitsubishi i-MiEV / Peugeot iOn / Citroën C-Zero elbilar där samma bil (nåja) marknadsfördes under tre olika namn.

Bilarna kommer att ha 314 km räckvidd tack vare Teslas nya hektopi teknologi. I och med att Tesla Motors har släppt alla sina patent fria och Nissan har uttalat sig om att de kommer att använda flera av dem i sin nya elbil var det naturligt för företagen att samarbeta, när de ändå skulle sno varandras idéer. Efter en blöt fest i Tokyo med mycket saké inblandat blev papperna om samarbetet plötsligt påskrivna, utan att någon av de inblandade egentligen hade några minnesbilder kvar om hur det gick till.

Bilarna kommer att ha gemensam bottenplatta och kaross, men skilja sig smått mellan varandra. Designmässigt utlovar Nissan att deras elbils strålkastare kommer att bli “ännu mer extrema än Leafs”, medan Elon Musk uppmanade karaoke-värdinnan att det var “time to unveil the DD”.

Första förklädda prototypen har redan avslöjats av en uppmärksam fotograf

Första förklädda prototypen har redan avslöjats av en uppmärksam fotograf

Idag, första April väntas Elon Musk och Nissans VD Carlos Ghosn göra ett gemensamt uttalande om samarbetet. De första bilarna beräknas levereras 1 April 2017 enligt Elon Musk, vilket som vi alla vet kan betyda i stort sett vad som helst.

Läs mer här.

 


TCS ett år sedan: Autonomous driving early beta

För exakt ett år sedan berättade vi om att version 5.9 av bilens mjukvara gömde en betaversion av Tesla Motors autopilot. Japp, det var 1 April då också! :-)

 

 

Tagged . Bookmark the permalink.
 • JH

  Fan tro’t. Men helt omöjligt är det kanske inte.

 • Mina ord

  haha april april:P Amerikanska börsen inte öppen, så rätt så lugnt va? Kul tanke ändå

 • Filip

  Nej! Blev nästan glad först…

 • MaLund13

  Hoppas inte det är ett aprilskämt, men det är ju inte den bästa dagen att tillkännage något…

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Behöver du hjälp för att avgöra det får du klicka på någon av länkarna i texten…

   • MaLund13

    Haha ;) April april på mig i guess :)

 • Elputte

  Haha! Men hoppas att det ändå blir sant till viss del.

 • JH

  Idén som sådan är ju inte så dum… :-)Får väl se till att ha båda parter på plats, gratis sponk och bastu. Sedan stänger man in dem till de nått resultat…

 • Edvin Jacobsson

  Tesla Motors utvecklar nog bilar bäst ensamma. Dock så tror jag inte att extra ekonomiskt stöd skulle skada, så att dela på supercharger-nätverket är en bra idé, men inte att bygga bilarna tillsammans.