Norges mest sålda bil är Nissan Leaf

Leaf2

Mest sålda bilen i Norge i fjol var Nissan Leaf.

Nej, läs om meningen igen. Det står inte “elbil”. Mest sålda bilmodellen av alla bilar, inklusive bensin- och dieselbilar i Norge år 2018 var elbilen Nissan Leaf!

Enligt statistik från norska Opplysningsrådet For Veitrafikken såldes det 12,303 Nissan Leaf i Norge i fjol vilket placerade den på betryggande förstaplats före tvåan Volkswagen Golf med 9859 bilar och trean BMW i3 med 5687 bilar.

Något som kanske är ännu mer chockerande är att även Volkswagen Golf kom på andraplats enbart tack vare elvarianten av bilen: av de 9859 Golf som sålts i Norge i fjol var 7238 eldrivna e-Golf. Så ettan, tvåan och trean var alla elbilar! Och faktiskt fyran också: Tesla Model X med 4984 levererade bilar.

Först på femte plats kom en laddhybrid (Mitsubishi Outlander). Första Volvon, XC60 dyker först upp på sjundeplats, med 3687 levererade bilar (varav hela 3421 var laddhybridversionen av den).

NorgeBilar2018

Elbilar har verkligen blivit det nya normala i vårt västra grannland. Att 31% av alla nya bilar under 2018 var en elbil är bara en del av sanningen. Det tar inte hänsyn till att många elbilar debuterade först senare under året och kunde därför inte köpas under hela perioden. Norska elbilsföreningen har därför tagit fram följande bild:

NorgeSept2018

Tittar man mot slutet av året, som statistiken för September månad ovan, var andelen elbilar uppe i 45% av alla nya bilar. I Oslo var det hela 57% – det vill säga det är nu mer troligt att bilköparen i Norges huvudstad köper en elbil än att hen köper en diesel- eller bensinbil. Och om hen nu inte köper en elbil så är den troligtvis ändå laddbar. Ovan siffror avser endast rena batterielbilar.

Inga av siffrorna inkluderar förresten de 21,393 bilar som importerades begagnade till Norge i fjol – från bland annat Sverige. Vi har i en tidigare artikelserie avslöjat hur svenska elbilar försvinner till vårt grannland. Ovan siffror avsåg endast fabriksnya bilar. Tar man med de importerade begagnade bilarna också i beräkningen var det över 60% elbilar som registrerades i Oslo i September i fjol – och 34% av alla bilar i hela Norge under hela 2018.

Utvecklingen har verkligen gått rekordsnabbt: 2016 var var sjätte såld norsk bil en elbil, 2017 var fjärde, 2018 var tredje – och 2019 kommer det av allt att döma bli varannan. Minst.

Så berättar en norrman att han har köpt en ny bil fråga inte honom om antal cylindrar i motorn – fråga istället om antal kilowattimmar i batterierna.

saljstopp

Norska regeringen hade redan 2016 gjort ett uttalande om att inga avgasbilar kommer säljas efter 2025. Alla trodde först att de talade om förbud – men de menar faktiskt att det kommer inte behövas några förbud, ingen kommer ändå vilja köpa några stinkande avgasbilar om några år.

Det verkar som att de kommer få rätt.

Tagged , . Bookmark the permalink.