Northvolt börjar komma upp i volymproduktion

Grundaren Peter Carlsson utanför Northvolt Ett i Skellefteå

När Northvolt år 2017 började bygga sitt enorma batterifabrik i Skellefteå hoppades grundaren Peter Carlsson på produktionsstart 2020 och full kapacitet, 32 GWh per år till 2023. Efter ett tag reviderades de planerna till 2025.

Nu verkar det faktiskt börja lossna, rapporterar både företaget självt och ett utav deras hittills största kunder: lastbilstillverkaren Scania.

I en intervju med Svenska Dagbladet skyllde Scanias VD Christian Levin på Northvolt varför de levererade endast 222 elektriska lastbilar till kunder i fjol. Skulle de bara fått tillräckligt med batterier skulle de kunnat leverera tusental påstod han. Men det verkar lossna nu enligt Christian Levin: “Nu ser vi att det kommer fler battericeller från Northvolt och jag hoppas det blir ett uppsving under andra halvåret så vi kan börja beta av de beställningar vi har.”

Anders Thor, kommunikationschef på Northvolt instämmer: “Från att ha levererat tusentals celler per vecka är vi nu uppe i tiotusentals per vecka. Vi har också fått en ny nivå av stabilitet i produktionen och jobbar för att komma ikapp.”

Nu håller vi tummarna att Northvolt är på väg mot full produktion, både för deras och för Scanias skull. Och för Volvo, Volkswagen, Audi med flera biltillverkare som också planerar släppa nya elbilsmodeller med Northvolts batterier inuti.

Bookmark the permalink.