Ogräsmördarrobotar

ecoRobotix

Ibland när det pratas om elfordon kommer diskussionen in på eldrivna jordbruksmaskiner. Vi själva har rapporterat om eldrivna traktorn Fendt e100 Vario förut.

Fast elektrifiering kan vara så mycket mer än att byta en slags motor till en annan. Det märks till exempel när det gäller gräsklippare. Visst finns det eldrivna gräsklippare där gamla tvåtaktaren bytts till elmotor som drivs med ström via sladd eller batterier – men största genombrottet fick robotgräsklipparen som åker runt och klipper själv. Förutom byte av drivlina vidareutvecklades hela idén av hur en gräsklippare ska se ut.

Nu ser vi en liknande utveckling vara på gång på våra åkrar också. Istället för att med traktor åka runt och bespruta åkrarna med massa kemikalier kan man släppa loss soldrivna ogräsmördarrobotar som med hjälp av kamera och AI kan skilja mellan nyttoplantan och ogräset och spruta bekämpningsmedel enbart precis på ogräset. Det går åt bara en tjugondel så mycket ogräsmedel då – och inget av det hamnar på grödan. Plus att bonden kan göra något annat under tiden.

48 sekunder in i klippet visas det till och med en robot som inte använder kemikalier alls för att döda ogräset utan klipper dem mekaniskt.

Genom att robotarna har solceller behöver de inte laddas, de kan åka runt på åkrarna hela dagen och döda ogräs. Bonden behöver bara åka ut och fylla på ogräsmedel då och då. Hittills var man tvungen att använda starka bekämpningsmedel som skulle döda ogräset på en enda sprayning, när bonden åkte med sin traktor och besprutade åkern. Nu kan robotarna döda ogräsen en och en och skulle inte första dosen med gift ta död på ogräset så kan det lyckas nästa gång roboten åker förbi. Den kommer ju patrullera åkern dagar, veckor, månader i sträck.

Suktar du efter liknande teknologi till din eget trädgård kan du kika på lilla Tertill från Roomba (ja, de med robotdammsugaren). Tertill åker runt i din blomsterrabatt och klipper ogräs. Istället för kamera och AI skiljer den mellan plantorna på ett mycket enklare sätt: den dödar bara små plantor, lämnar de stora. Meningen är att den ska ta ogräset precis när den håller på att växa. Har du småplantor kan du skydda dem med små burar.

Elektrifieringen av jordbruket har börjat. Men det handlar om så mycket mer än att bara plocka ut dieselmotorerna från maskinerna och stoppa in elmotorer istället. Hela sättet att bedriva jordbruk håller på att stöpas om.

 


TCS ett år sedan: Solceller vs biodiesel

För ett år sedan gjorde vi en intressant jämförelse mellan hur mycket area solceller det behövs för att driva en elbil jämfört med hur mycket åkerarea det behövs för att odla raps och framställa biodiesel. Effektivitetsskillnaden blev en rejäl tankeställare för många.

Tagged . Bookmark the permalink.