Pandemin ökar andelen elbilar i Kina

Chinese_M3

Virusutbrottet i Kina har varit katastrofal för landets bilindustri. Försäljningen i februari sjönk med hela 82% jämfört med året innan. Elbilsförsäljningen dök dock med “bara” 57%. Elbilarna kapade därför åt sig marknadsandelar på en sjunkande marknad och är nu på 6.6% av alla nyregistrerade bilar, snäppet högre än de 6.5% som registrerades i Sverige samma månad.

Flest elbilar levererades av Tesla, 2284 Model 3. Tvåan BYD lyckades leverera 1477 av sin Qin Pro EV under månaden.

Att köpa ny bil hamnar långt ner på att-göra-listan i kristider, speciellt när kanske även ens egen personliga ekonomi hotas också. Men viljan att köpa elbil verkar minska mindre än att köpa avgasbil?

Vad kan denna utveckling medföra för framtiden för elbilar? Och för Tesla?

En sak är säker: har du mot förmodan velat köpa en bil de senaste veckorna i Italien, Spanien eller andra europeiska länder kunde du inte åka iväg till någon bilförsäljare – alla affärer förutom apotek och livsmedel är ju stängda. Tesla däremot kan du köpa online på deras hemsida, precis som vanligt. I vissa länder har Tesla även infört “Touchless delivery” där du kan hämta ut din bil utan att träffa någon bilförsäljare:

Du signerar bilens papper digitalt, får en kod att öppna luckan med, där dina bil”nycklar” (RFID kortet) har lagts, och kan hämta din bil på parkeringsplatsen. Är du inte nöjd har du sju dagars returrätt.

Många biltillverkare har tillfälligt stängt sina bilfabriker, så även Tesla. (Bilproduktionen i fabriken i Fremont, USA är nu pausad, i Shanghai, Kina är den dock igång – och bygget av Berlin fabriken fortskrider.)

Stora skillnaden blir vad som händer när bilfabrikerna får öppna igen?

Traditionella biltillverkare kommer då stå med enorma förluster pga utebliven produktion, vissa av deras underleverantörer och återförsäljare har gått i konkurs pga utebliven försäljning – och de har tomma orderböcker för försäljningsställena varit stängda. Ska de då satsa på dyra elbilar med få köpare och låg vinst per bil (eller rentav där de går back på varje såld bil)? Eller på gamla beprövade modeller med avgasmotorer? Samtidigt som nya mycket strängare avgaskrav kommer introduceras i EU nästa år? Det kommer bli ett mycket svårt dilemma.

KristallkulaSka vi titta djupt i kristallkulan kan vi skönja elbilssatsningar som avstannar, modeller som skjuts på framtiden, konceptbilar som det inte blir någonting av. Samtidigt kommer det säljas många laddhybrider för att undvika dryga böter på avgasutsläpp. Utpriset på bilar kommer behöva höjas för att ta igen förlusterna. På en minskande marknad där färre är beredda köpa ny bil på grund av lågkonjunktur.

Tesla däremot är inte lika beroende av underleverantörer, har inga återförsäljare, inga avgasbilar, gör 25% vinst på varje elbil de säljer – och massa kunder som beställt bilar via webben och väntar på leverans.

 


GigaShanghaiPhaseTwoConstructionTCS förra veckan: Fortsatt produktion i Teslas fabriker

Rubriken kanske inte stämmer längre då Fremont fabriken fick stänga till slut, men artikeln innehåller en mycket intressant video om hur produktionen har kommit i gång i Shanghai efter att Corona-karantänen lyfts av myndigheterna där.

Tagged , , . Bookmark the permalink.
 • Jan-Erik Sebestyen

  Hotat med alla tillverkare är en potentiell “great depression” i spåren av en enligt min uppfattning väl hysterisk mediarapportering kring årets influensa säsong. Jag håller tummarna för att försäljning av elbilar ökar på fossilerna bekostnad, och att vi därmed får lägre dödlighet orsakat av utsläpp.

  • Björn Fredriksson Möller

   ”Just a flu” eller ”cold/influenza” som några andra kända virusexperter sa… (Trump resp. Musk)

   • Jan-Erik Sebestyen

    Det dör mellan 250000 och 500000 människor varje år av influensa enligt WHO. En influensa är alltid farlig. Äldre med personer som redan är svårt sjuka är speciellt sårbara. Men fågelinfluensan H1N1 (svininfluensa) är mest farlig för yngre än 40. I år har över 100 barn dött bara i USA av H1N1.

    Det problematiska med C19 är att det inte finns vaccin vilket gör arbetet i vården farligt. Införande av karantän runt om i världen görs dels för att skona personalen i vården, dels för att vården en normal influensa säsong har för lite resurser.

    C19 är omvittnat obehagliga att ha, och det kan ta lång tid att bli bra. Men för de flesta är det en “vanlig” influensa, i synnerhet för alla under 50. C19 kommer enligt en del forskare bli endemisk, så fort vaccin finns framme kommer man låta “naturen ha sin gång” för majoriteten och vaccinera de utsatta på samma sätt som görs idag för de övriga influensorna (bl.a. svininfluensa).

    Det är min uppfattning att media bedriver skräckpropaganda, C19 måste sättas in i sitt sammanhang och jämföras med övriga influensor.

    När det gäller ekonomin i världen låg den redan i respirator när vi gick in i detta. De jobb som nu försvinner kommer inte tillbaka. Jag försöker vara optimist, men det är svårt att blunda för alla mörka moln som nu tonar upp sig.

    • Björn Fredriksson Möller

     Det måste finnas en balans mellan skydd av sårbara individer/fungerande sjukvård och undvikande av ett totalstopp. En bedömning som, IMHO, bäst görs i samspel mellan tex epidemiologer och politiker/makthavare. Sedan sprider diverse (rätt många) mediekåta individer sina egna teorier av olika anledningar man bara kan gissa sig till.

     • Jan-Erik Sebestyen

      Jag tycker den svenska regeringen gör ett hyggligt jobb.

      Sedan gillar jag inte ditt tonfall i din kommentar. Det är absolut nödvändigt att kunna diskutera något som kommer att påverka oss alla i årtionden framöver.

     • Björn Fredriksson Möller

      Jag delar definitivt din bild av att den svenska regeringen gör bra jobb, framför allt när många andra regeringar verkar göra andra bedömningar. Oklart av vilka anledningar; det kan vara behov av att visa handlingskraft eller för att smittspridningen är i ett annat skede. Det är just där jag menar att när för många “virusexperter”, ofta med oklar kompetens i frågan, men med stort mediegenomslag uttalar sig kan det öka trycket i ena eller andra riktningen. Det är förmodligen mer inriktat på att påverka och bilda opinion än att diskutera.

    • jonash

     Lyssnar man på epidemiologerna så verkar det inte vara skräckpropaganda utan riktigt illa. I still med en per århundrande pandemi..
     Främsta orsaken verkar vara att C19 är extremt smittsamt, varje person smittar i snitt över 3 andra mot 1.4 för vanliga influensa och H1N1. I tio steg blir det 59 000 smittade mot 28 för vanlig influensa och H1N1 t.ex, kombinerat med en dödlighet på 0,5-1% för C19 mot 0,1% för influensa och 0,02% för H1N1 så förstår man att många kommer dö tyvärr.

     Det blir också väldigt snett att titta på totala siffror för ett helt år mot t.ex influensa när C19 bara har börjat. På bara 6 dagar har det gått från 300 000 -> 600 000 smittade, och den exponentiella tillväxtfaktorn ökar, det går åt helt fel håll utan att det ens tagit fart i Sydamerika och Afrika.

     Tycker det är viktigt att inte få panik såklart, men se alvaret och att alla gör sitt med social distansering osv, att bara får ner antal personer som smittas per person från 3 till 2 t.ex gör enorm skillnad.

     • Jan-Erik Sebestyen

      Det grundläggande problemet är att epidemiologerna inte vet, de har inte tillräckligt med data. De vet inte säkert när C19 började rulla i Sverige (eller överhuvudtaget), de vet inte hur fort det smittar och de vet inte hur många som haft C19. Det vet inte för de har inte mätmetoder eller resurser att göra dessa mätningar. De gör antaganden. De har inte varit jätteframgångsrika så här långt. Därmed vet de inte heller hur många procent dödlighet det är.

      Nu är den svenska taktiken att skaffa flock immunitet, dvs. att 5-6 miljoner svenskar ska ha C19. Hur långt har vi kommit? Är det 2000? Eller 20,000? Eller 200,000? Eller 2 miljoner?

      Nu mäter de inte dem som tror de kan ha C19, trots att det är en viktig kunskap att ha. Just nu tror min fru att hon har C19, när hon frisknar till om någon vecka är det meningen att hon ska vara immun. Då skulle hon kunna röra sig fritt och arbeta på olika platser utan problem. Men nu vet hon inte eftersom de inte testar, och detta gäller många andra också. Vi

      Jag har förståelse för att vården behöver avlastas, men jag ingen förståelse för den mass-hysteri som media är skyldig till att piska upp. Ja, vi gamla gubbar kan dö av C19. Eller så kör vi skotern genom isen. Eller drunknar när vi är ute och fiskar. Men dö kommer vi garanterat att göra. Det är ju trevligt att alla är som måna om att vi gamla gubbar får ett par år till. Trots att det är vi som rustat ner vården och festat upp pengarna.

      Nu utspelar sig C19 mot en grundläggande ideologisk kamp mellan två läger. Expert-drivna lägret där experten har fått sin vishet direkt från gud, och en (i USA) kristen protestantisk höger som menar att människor ska ha rätten att tänka själva. Vi kan se samma ideologiska kamp när global uppvärmning.

      Nu skickar expert-drivna läger in EU och USA i en ekonomisk depression med skyhög arbetslöshet som kommer kasta skuggar årtionden in i framtiden. Vi får se hur glada människor blir av detta.

 • Marcus Murwall

  “Touchless” är inte löst förrän du slipper trycka in din kod på skärmen :D

 • Eric Steffen

  Jag sätter en krona på att avgasindustrin fortsätter att lobba för sänkta utläppskrav, och att den ekonomiska krisen nu blir ett lämpligt argument…