Tesla tillverkar respiratorer

Ventilators

Tesla börjar tillverka respiratorer i sin Giga New York fabrik som vanligtvis tillverkar solceller.

“Giga New York kommer att öppna igen för respiratorproduktion så snart som det öht är möjligt” twittrade företagets VD Elon Musk i går, “Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att hjälpa medborgarna i New York.”

Av allt att döma kommer fabriken tillverka en enklare instegsmodell av företaget Medtronic respiratorer. Medtronic har släppt ritningarna av denna enklare apparat fria. De är visserligen inte lika avancerade som företagets andra produkter men innehåller färre komponenter, är enklare att tillverka och är adekvata förutom för de allra värst sjuka.

Biltillverkaren Ford samarbetar på liknande sätt med respiratortillverkaren GE Healthcare, och General Motors med Ventec Life Systems.

Samtidigt håller Elon Musks andra företag SpaceX på att utveckla en egen variant av centraliserad respirator som kan hjälpa flera patienter samtidigt.

Tesla har köpt 1255 respiratorer i Kina, flygfraktat dem till USA och delar ut dem gratis(!) till behövande sjukhus. Teslas bilfabrik i Fremont har donerat 250,000 skyddsmasker till sjukhusen – masker som skulle använts i deras måleriverkstad.

Vi väntar otåligt på liknande nyheter från svenska Volvo och Scania?!

 


VentilatorsTCS i tisdags: SpaceX tillverkar respiratorer

I tisdags berättade vi om SpaceX samarbete med Medtronic, deras planerade central respirator som ska betjäna flera patienter – och visade hur en respirator redan idag kan rädda flera patienter samtidigt.

Tagged , , . Bookmark the permalink.
 • Björn Fredriksson Möller
  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Bra, duger som första steg.
   Kan någon vänlig själ i Göteborgstrakten åka förbi Volvo och väcka dem?

   • Björn Fredriksson Möller

    Smart att låna ut personal för att öka redan befintlig produktion (Getinge) snarare än att börja från grunden, eller vad tycker du?

    • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

     Getinge hade tydligen produktionskapacitet över, då är det bra och snabbast att öka på den. Speciellt när en produktionsstart på annan ställe inte skulle gå i Elon Musk-takt, så att säga. Elons företag är vana vid löjligt tighta tidsplan som skulle ta månader och år för andra. Andra länder, andra företag har andra förutsättningar. Huvudsaken är att något görs och att de har viljan att göra något.

     Jäkla synd även att vi inte har nån miljardär i Sverige som importerar tusen respiratorer och delar ut dem till sjukhusen.

     • Björn Fredriksson Möller

      Och dessutom bra kontakter på hög nivå i Kina. Hmm, tänker på NEVS och Kai Johan Jiang som kan göra det som Elon gjorde i USA fast i Sverige när vi får det behovet.

     • Jan-Erik Sebestyen

      På 1800-talet var ingen by för liten för att ha en egen entreprenör, det var så Sverige transformerades från jordbruksland till välfärdsstat. Situationen var densamma i stora delar av Europa och USA. Att beskriva alla dessa entreprenörer och deras gärningar skulle fylla praktverk i många band.

      I dag har vi Elon Musk. Varför är han ensam?

      Vad gäller brist på respiratorer kan jag notera att Vietnam, Taiwan, Sydkorea och Singapore rullade igång sina epidemiförberedelse den 31 december. De gjorde handfasta saker. I Europa hände just ingenting.

      I Sverige står handfallna politiker och sjukhusdirektörer och gnäller. Vad hindrade dem från att gå in på alibaba.com och köpa respiratorer?

 • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll
 • Markus

  Volvo delar istället ut pengar till aktieägarna, permitterar personal och cashar in från staten. Vem vill köpa något från ett sådant företag?