Tesla tillverkar respiratorer

Ventilators

Tesla börjar tillverka respiratorer i sin Giga New York fabrik som vanligtvis tillverkar solceller.

“Giga New York kommer att öppna igen för respiratorproduktion så snart som det öht är möjligt” twittrade företagets VD Elon Musk i går, “Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att hjälpa medborgarna i New York.”

Av allt att döma kommer fabriken tillverka en enklare instegsmodell av företaget Medtronic respiratorer. Medtronic har släppt ritningarna av denna enklare apparat fria. De är visserligen inte lika avancerade som företagets andra produkter men innehåller färre komponenter, är enklare att tillverka och är adekvata förutom för de allra värst sjuka.

Biltillverkaren Ford samarbetar på liknande sätt med respiratortillverkaren GE Healthcare, och General Motors med Ventec Life Systems.

Samtidigt håller Elon Musks andra företag SpaceX på att utveckla en egen variant av centraliserad respirator som kan hjälpa flera patienter samtidigt.

Tesla har köpt 1255 respiratorer i Kina, flygfraktat dem till USA och delar ut dem gratis(!) till behövande sjukhus. Teslas bilfabrik i Fremont har donerat 250,000 skyddsmasker till sjukhusen – masker som skulle använts i deras måleriverkstad.

Vi väntar otåligt på liknande nyheter från svenska Volvo och Scania?!

 


VentilatorsTCS i tisdags: SpaceX tillverkar respiratorer

I tisdags berättade vi om SpaceX samarbete med Medtronic, deras planerade central respirator som ska betjäna flera patienter – och visade hur en respirator redan idag kan rädda flera patienter samtidigt.

Tagged , , . Bookmark the permalink.