Så kom prishöjningen till slut

Nynos9

Det hade ryktats länge om en kommande prishöjning på Tesla Motors bilar. Vi tipsade om det redan en månad sedan, och det har gått så många rykten sedan dess så folk började nästan bli otåliga, “höjer de inte snart, eller?”

Tesla Motors har alltid haft någorlunda samma priser i dollar på hemmaplan i USA, men utomlands har priserna åkt våldsamma berg-och-dalbanor i och med att de följer rådande dollarkurs. Och i Sverige har det tyvärr mest varit berg, inte så ofta dal, i och med den ständigt stigande dollarkursen. Tesla Motors justerar sina priser ungefär en gång i kvartalet, har dollarkursen gått upp höjer de sina priser, går det ner sänker de.

När Tesla Model S introducerades i Sverige 2013 kostade en dollar dryga 6 kronor. Sedan dess har dollarkursen gått upp till kring 8:50 och det har påverkat Model S pris också i motsvarande grad. I våras när dollarn tillfälligt var nere kring 8 kronor sänkte också Tesla Motors sina priser i Sverige. Men kursen har tyvärr sedan dess gått upp till kring 8:50 igen så nu har de tvingats höja sina priser med 4.5%

Tyvärr har det även skett ett antal ändringar i samband med prishöjningen. För Model S har färgerna vitt och titanium utgått. För Model X har hela bilmodellen 60D utgått, vilket gör att nya instegsmodellen för Tesla Model X är nu 75D med priser som börjar på fel sida miljonen, 1,006,000 kronor (kunde de inte spara in 6,001 kronor nånstans?) En fullutrustad Tesla Model X kan kosta över 1.8 miljoner kronor.

Så varför “dröjde” Tesla med sin prishöjning som redan för en månad sedan ryktades komma “snart”? Var det för att piska in så många beställningar som möjligt? Eller tvärtom för att vara snäll mot sina kunder? Jag spekulerar bara men nånstans tror jag att det handlade om att kunna sälja så många bilar som möjligt innan priserna höjs. De visste att de kommer få färre kunder om bilarna kostar mer så de väntade så långt som möjligt med höjningen. De som beställde sina bilar senaste månaden har fått ett slags “rabatt” – ett fult ord hos Tesla Motors. Elon Musks mejl till sina anställda där han fördömer rabatter visar på ett sunt företagskultur där ingen kund får några extra förmåner andra kunder inte får. Alla behandlas lika – till och med Elon själv och hans familj betalar fullpris för bilarna! Sen att mejlet skickades behändigt på slutet av kvartalet -efter att bilarna hade sålts och kvartalsresultaten uppnåtts- är bara en liten detalj som endast cyniker kan fästa betydelse vid.

 


TCS ett år sedan: Dolda laddstolpar

För ett år sedan tipsade vi om en skylt man kan se längs våra vägar som visar vägen till för många okända platser med hundratals dolda laddstolpar!

 

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.
 • Markus Ottosson

  Solidvit, när försvann den?

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Jo, den försvann också nu. Jag har ändrat texten.

   • Markus Ottosson

    Inte helt bra för budgetkunden. 60/60D solid finns nu således bara i en färg….