Dolda laddstolpar

Camping

Är du ute på äventyr långt långt borta på småvägar där inga Superchargers finns och batteristapeln börjar bli löjligt kort? Du är mitt inne i en vit fläck på uppladdning.nu, utan några som helst laddstolpar i närheten? Börja då leta efter ovanstående skylt! Den leder dig till laddstolpsnirvana! :-)

Camping_stolpar

Som elbilist blir man nästan tårögd när man kommer till en camping: laddstolpar, laddstolpar i prydliga rader så långt ögat når. En enda camping kan ha fler stolpar än hela länets, ja hela landskapets alla publika laddstolpar tillsammans.

Nu är det inga snabbladdare campare brukar ansluta sina husvagnar till. 230V 10A är det de flesta stolpar erbjuder. (Har du otur att hamna på en gammaldags camping kan de tom vara på 6A.) Men tack vare de massiva elinstallationer som finns på de flesta moderna camping kan man om man har tur tom hitta en trefaskontakt på deras elcentral. Förklarar du ditt trångmål på receptionen hjälper de nog dig gärna. Behöver du stanna över natten för att få tillräcklig laddning i bilen kan man på de flesta camping hyra stugor också.

Som vi såg igår verkar inte demografigrupperna för Teslaägare och husvagnsägare överlappa varandra. Men framtida billigare modeller med större batterier kan bli husvagnsägarnas nya gunstling: åker man på campingsemester behöver man inte bekymra sig om var man hittar laddning för bilen.

Och som en räddare i nöden är det bra för alla elbilsägare att känna till denna dolda laddresurs vi har i vårt avlånga elbils-uland.

 


TCS ett år sedan: Tesla Club Sweden har bytt ägare

För exakt ett år sedan tog jag över sajten från dess grundare Sebastian. Enträget jobb sedan dess har resulterat i att Tesla Club Sweden är idag den största märkesklubben för elbilar i Sverige.

 


TCS två år sedan: Mercedes B-klass och VW e-Up

För två år sedan tittade vi på inte en utan två elbilar: vi hade en första titt på Mercedes B-klass, som har “Tesla inside” – det är Tesla Motors som levererar dess drivlina (batteripack, drivkretsar och motor). Synd bara att Mercedes tog så dumma beslut kring den bilen.

Testkörning av Volkswagen e-Up var däremot en mycket roligare upplevelse. Är man ute efter en pigg liten elbil att köra runt i staden med bör man definitivt ta en titt på Volkswagens emissionsfria alternativ. Visst har den litet batteri och därmed kort räckvidd – men paradoxalt nog duger bilen ändå för sitt mål.

Tagged . Bookmark the permalink.
 • TheBigKing

  Även marinor brukar ha gott om “feta” eluttag.

 • UmeSverker

  Det samma gäller dom flesta båthamnar i hela europa. Blå kontakt och ofta även några röda. Det svåra kan vara att få tag på hamnkaptenen :-)

 • Simon

  På mitt jobb finns det uttag för motorvärmare på personalparkeringen, vilket är ett vanligt långsamt 230V-uttag. Borde ändå funka för den som är på jobbet flera timmar i sträck.

 • besser_wisser

  Torget i Trollhättan er smekk fullt av rødt trefas-stikk. Men prøv å lad der. 3 meter opp på stolpene endast for korv-selgere og annat. Borte på kommunen står kommunens el-bil på ladeplassen uten å lade …

 • cherylapritchar

  NC – “If they do it , it is terrorism. If we do it , it is counter terrorism.”

 • cherylapritchar

  Terrorist and terror attack is so faceless. Just name it what it is, Islamic terror attack. Set us free. Like living with a family secret. Name it and be set free. Islamic terror attack. BOOM!

 • cherylapritchar

  You named it.

 • cherylapritchar

  Is everything cured now?

 • cherylapritchar

  Just real.

 • cherylapritchar

  I hope it’s just a scare tactic.