Så märkeslojala är svenska Teslaägare

Lojal

“Den där Tesla-sekten har man ju hört talas om. De tillber sina bilar och Elon Musk. Värre fanatiker får man leta efter.” Så brukar det ofta låta när folk pratar om oss Tesla-ägare. Är det verkligen så? Ett sätt att ta reda på det är att fråga ifall folk kan tänka sig byta till andra bilar. Vår medlem spacecoin ställde frågan till Tesla Club Swedens medlemmar: hur märkeslojala är vi?

När du ska byta ut din nuvarande Tesla tänker du skaffa en ny Tesla, testa en annan elbil eller gå tillbaka till förbränningsbilar?

69% av våra medlemmar svarade att de är märkeslojala, de tänker köpa en Tesla även som nästa bil. Anmärkningsvärt höga siffror för ett så pass ungt bilmärke. Tittar man dock på inläggen i undersökningens diskussionstråd framkommer det att det inte är så mycket på grund av loggan i bilens nos folk vill köpa Tesla igen utan på grund av företagets helhetstänk: laddnätverket, bilarnas mediasystem, autopiloten med mera. Skulle andra tillverkare komma med liknande funktionalitet skulle de kunna överväga även deras bilar. Tvärtom mot bilden av oss som Teslasekt uttrycker många ägare djup oro över inlåsningseffekten, att så länge ingen annan erbjuder liknande funktionalitet och bekvämlighet i elbilsägandet ser de inget annat val än att fortsätta med Tesla.

28% av våra medlemmar tänker byta sin Tesla mot någon annan elbil nästa gång det är dags att skaffa bil. Enligt inläggen kan det vara andra bilars bättre ljudisolering och fungerande automatiska avbländning och vindrutetorkare som kan locka. Eller lägre pris när de insett att deras behov kan mötas även av enklare elbilar.

Traditionella biltillverkare borde dock oroas av att tredje val-alternativet tillbaka till förbränningsmotor endast fick 2% av rösterna. Har man väl skaffat en elbil byter man inte gärna tillbaka till avgasbil igen. Biltillverkarnas enda chans att vinna tillbaka Teslaägare är att lansera egna elbilar. De enstaka kunder som tycker att dagens Teslor inte passar deras livsstil eller körmönster och överväger byta tillbaka till avgasbilar räcker inte till för att hålla gamla bilfabriker och återförsäljare igång.

Varje ny elbilist är en evig förlust för de traditionella biltillverkarna. De har försvinnande liten chans att få kunden köpa en avgasbil någonsin mer. Deras enda chans är att producera egna elbilar – för lyckas de få fram en riktigt bra elbil har de stora chanser locka till sig kunderna igen, som faktiskt inte verkar vara särskilt märkeslojala alls. Fördelningen mellan de två första valen i vår undersökning verkar mer spegla folks förtroende för vad andra tillverkare kan komma med för elbilar än vilket märke det är på bilens nos.

 


Yes_NoLäs även: Folk som inte gillar elbilar är inte idioter

Nej, elbilar passar inte alla än. Folk har olika behov och skaffar därför olika bilar. Bara för att man har andra åsikter behöver man inte nödvändigtvis vara dum i huvudet.

Bookmark the permalink.