Tidningen Land Lantbruks årliga tävling Teknikutmaningen vanns i år av Rasmus Larsson och Jesper Elsander med deras självkörande solcellstraktor.
De har byggt om en gammal rostig Volvo T24 traktor från 1950-talet till eldrift, satte solpaneler på den och utvecklat egen mjukvara som kan styra den. Traktorn är fullt kapabel att plöja, rensa ogräs och utföra andra krävande uppgifter.
Visst ser den ut som något Åsa-Nisse skulle byggt ihop? Men traktorn förenar enkla lösningar med avancerad high-tech. Dess specifikationer är inte särskilt imponerande på pappret: motoreffekt på 1200 watt är mindre än flera populära elmopeders. Batterikapacitet på 7.6 kWh. Fyra solpaneler på 280 watt var. Arbetshastighet på 1 km/h.
“Vi frågade oss själva tidigt: varför behöver traktorer vara stora och åka snabbt?” berättar Rasmus Larsson. “Kunde en häst dra jordbruksredskap förr i tiden så bör en nedväxlad motor kunna göra detsamma. Dessutom försvinner den mänskliga faktorn ur bilden med autonom drift och solenergi som laddar batterierna, vilket gör att en långsamtgående, energieffektiv och mekaniskt optimerad enhet kan arbeta dygnet runt om så önskas. En traktor behöver trots allt inte äta, sova eller gå på toaletten.”
Styrningen sköts av en Raspberry Pi 3B+ och två Raspberry Pico kort. Med hjälp av GPS RTK uppnås en styrningsprecision på 14 mm. Traktorn följer förutbestämda banor som Rasmus lägger in på sin dator eller mobil. Istället för avancerad 3D lidar har de en enkel snöre framtill på traktorn som reagerar om den kör emot något. Med 1 km/h hastighet har man gott om tid att gå undan. Ensam ute på en åker har traktorn inte samma krav på hastighet och hantering av komplexa trafiksituationer andra självkörande fordon har.
Med hjälp av hydraulisk redskapslyft kan traktorn utföra olika arbetsuppgifter såsom sådd och skörd av grödor, ogräsrensning, harvning, bäddformning och potatisupptagning. Uppfinnarna uppger en estimerad arbetspotential på mellan 20–30 hektar odling per enhet och år.
Prissumman på 25 tusen kronor kommer de använda till version 2.0 av traktorn. Intresset för traktorn har exploderat bland tidningen Land Lantbruks läsare, många har även besökt uppfinnarna på plats för att bekanta sig med detaljerna. Till och med svenska forskningsinstitutet RISE har varit och tittat på traktorn.
“Det vore superroligt om det är fler som vill bygga en sådan här” säger Jesper Elsander, “Det är inte så märkvärdigt och det är långt ifrån dyrbart så det vore jättekul om vi kunde inspirera någon mer att hänga på.”
Vi bevittnar en teknikrevolution här. Hoppas Jesper och Magnus inte nöjer sig med en-två traktorer utan tar steget fullt ut och börjar serietillverka dem. Det är exakt detta svensk, och världens jordbruk väntar på: en billig enkel utsläppsfri självgående traktor. Traditionella traktortillverkare har försökt att bygga eldrivna versioner av sina vanliga traktorer. Men precis som eldrivna gräsklippare inte slog igenom förrän de blev självkörande kommer heller inte traktorer att göra det.
Jesper Elsander och Rasmus Larsson har visat hur framtidens jordbruk kan se ut. Allt de behöver är en tredje partner som kan det här med industriell formgivning.
TCS tre år sedan: Ogräsmördarrobotar
Redan för tre år sedan berättade vi om en självgående, solcellsdriven jordbruksmaskin. Den kunde dock bara bespruta ogräs – men gjorde det med en tjugondel så mycket bekämpningsmedel som vanligt och sprutade det enbart på ogräset.