Starlink i Norrbotten har för få satelliter än

StarlinkSweden221122

Efter vår artikel förra veckan där vi berättade att SpaceX satellitbaserade Internet bolag Starlink har öppnat upp åtkomst till sina satelliter i Norrbotten har vi fått rapport från en användare som bor norr om Kiruna. Han kan mer i detalj berätta hur Starlink fungerar i Norrbotten just nu:

Inte särskilt bra.

Problemet är att Starlink har inte skickat upp tillräckligt många satelliter i polär bana än, så Internet uppkopplingen kommer och går. Han skickade oss nedan logg över uppkopplingen där de röda strecken betyder tappad Internetförbindelse:

Starlink_9h

Han berättar att vid första installationen ställde sig antennen rakt uppåt och han hade ganska bra siffror när han var uppkopplad. Men sedan vinklade sig antennen rakt norrut så den kan inte längre kontakta satelliter söder om hans position. Sedan dess har hans förbindelse blivit mycket sämre. De han kontaktade i Norge och Alaska berättar om samma problem. Alla sitter och väntar på att SpaceX ska skjuta upp fler satelliter i polär bana.

Just nu är uppkopplingen i Norrbotten “better than nothing” som Starlink faktiskt officiellt benämner det. 950 kronor i månaden kommer vara ett bra pris när systemet kommer fungera fullt ut i framtiden – men är alldeles för dyrt för vad man får idag.

Alla sitter och väntar på att fler satelliter ska komma på plats. Efter varje uppskjutning är satelliterna först hopklumpade, det kan ta upp till 120 dagar tills de spridit ut sig och nått sina rätta positioner. Det kan komma ta 6-9 månader innan det finns tillräckligt många satelliter på rätt plats i sina polära banor innan man kan få kontinuerlig Internet i Norrbotten.

StarlinkCoverage

De flesta Starlink satelliter som hittills har skjutits upp cirklar runt jorden som ovan bild visar. Utan täckning i norra Sverige. I januari 2021 började SpaceX skjuta upp även satelliter som går i polär bana, rakt över nordpolen. De banorna finns inte med på ovan bild. Det är de polära satelliter som når användarna i Norrbotten.

Just nu finns det 187 satelliter i polär bana, en tredjedel av alla planerade. Många av dem är fortfarande hopklumpade efter tidigare uppskjutningar, har inte nått sina slutgiltiga positioner än. Att jämföra mot nästan tre tusen Starlink satelliter på plats i övriga banor.

Ska man köpa sig en Starlink terminal bör man vara medveten om det. Det kan dröja kanske ett år innan man får stabil, kontinuerlig hög bandbredd uppe i norra Sverige. I södra Sverige, söder om Gävle är det annorlunda, där kopplar man upp sig till de satelliter som flyger runt jordklotet på icke-polära banor. Det finns nästan tre tusen sådana satelliter i bana nu så man får mycket stabilare och bättre uppkoppling.

Vår medlem, som vill vara anonym berättar att när det väl fungerar och det finns satellit uppkoppling får han 100-250 Mbit ner och runt 30 Mbit upp. Men för få satelliter gör att förutom tidvis bortfall blir det också “trafikstockning” ibland: när många kopplar upp sig samtidigt sjunker nedladdningshastigheten till 25-50 Mbps. Allt detta kommer att förbättras i framtiden när fler satelliter kommit i bana. I början hade han runt 50 ms latency vilket tyvärr fördubblats efter att antennen riktat om sig mot norr.

På användarforum har vissa hört av sig och berättar att SpaceX precis börjat skicka ut nya terminaler till folk som klagat i Norge och Alaska. Det är dock osannolikt att det löser alla problem, det behövs fler satelliter på plats.

Att streama film fungerar dock faktiskt ganska bra, man får hög upplösning trots avbrotten. Tiden helt utan uppkoppling är ganska korta och hinner inte äta upp bufferten. Men Starlink måste få upp fler satelliter i polär bana innan deras Internet-tjänst blir värd pengarna.

 

UPPDATERING: Starlink är nu tillgänglig i hela Sverige. Och från och med idag även i hela Finland!

Bookmark the permalink.