100 megabit bredband i hela Norrbotten! Var du än är!

StarlinkSweden221115

Grattis Norrbotten! Nu kan alla som bor norr om Skellefteå – Lycksele – Vilhelmina få snabb Internet var de än bor!

Det pratas mycket om digitala klyftan vi har i Sverige idag, mellan våra städer och glesbygden. Bor man långt från fibernät och 4G-täckning är det svårt att koppla upp sig. Förtvivlade landsbygdsbor har i åratal tjatat på Telia och andra aktörer att få tillgång till bra, stabil och snabb bredband.

Nu kan de höja blicken från fibern i marken upp mot himlen. Nej, inte mobilmasten. Ännu högre upp.

En ny aktör har med ett trollslag löst problemet. Nu kan alla få bredband.

SpaceX rymdbaserade Internet Starlink har nu öppnat tillgången till deras satelliter i Norrbotten. Var du än befinner dig, även mitt ute i ingenstans kan du nu få tillgång till 100 Mbps Internet med 20-40 ms latency. Istället för hackig 3G täckning kan du få liknande bandbredd som storstadsbor. Då Starlinks satelliter cirklar mycket närmare jordytan än tidigare liknande lösningar erbjuder de en mycket snabbare uppkoppling med mycket snabbare svarstider. Online spel, streamad video är inga problem längre.

Abonnemanget kostar 950 kronor per månad. Mottagarantennen köps på Starlinks hemsida för 5 440 kronor. Flera kan dela på samma uppkoppling via wifi. En julklapp till familjen?

Företagare, turistnäring som vill få tillgång till snabb bredband kan nu enkelt skaffa det. Var som helst i Norrbotten. Utan att dyra ledningar behöver dras fram. Folk förväntar sig nuförtiden bra wifi även i fjällstugan. Nu kan de få det.

StarlinkAntennaStarlink erbjuder 30 dagars öppet köp. Är man inte nöjd är det bara att skicka tillbaka antennen och få sina pengar tillbaka.

Mottagarantennen monteras med fördel på hustak så att den har fri syn uppåt. Den är extremt enkel att installera, anslut bara kabel och slå på. Sedan vrider antennen sig själv rätt och kopplar upp sig mot satelliterna. Internetkopplingen kan sedan delas via den inbyggda WiFi routern eller via Ethernet kablar.

Ska man använda grejerna uppe i norra Sverige uppstår naturligtvis på en gång frågan hur det fungerar med is och snö?

Kunder i Kanada har rapporterat att mottagaren värmer upp och tiltar antennen om den blir täckt av snö. Det hjälper men vill man ha bäst mottagning kan man svepa bort snön från antennen för hand. Nedan video visar 30 Mps mottagningshastighet under snöfall som ökar till 100 Mbps då han borstar bort snön från antennen:

SpaceX erbjuder nu snabb rymdbaserad Internet i södra och norra Sverige – men inte mitt i landet än. I ett band tvärs över landet, norr om Uppsala men söder om Skellefteå kan man inte få Starlink mottagning än. Det kommer först i början av nästa år. (Förutom Örnsköldsvik som av någon anledning är som en ensam ö av mottagning mitt i “starting Q1 2023”.)

Bor du i Norrbotten och tycker att den här sidan laddat långsamt och videoklippet ovan hackar så är det dags att skaffa riktigt bredband från Starlink.

Läs våra tidigare artiklar om Starlink här.

 

UPPDATERING 2022-11-22: Starlink är nu tillgänglig i hela Sverige! Men det är än så länge för få satelliter på plats i polär bana för avbrottsfri Internet norr om Gävle.

Tagged . Bookmark the permalink.