Starman framme vid Mars

StarmanMars

StarmanPosStarman är framme vid Mars. Eller snarare, Starman är förbi Mars omloppsbana. Ovan bild är bara ett fotomontage. När SpaceX sköt upp provdockan Starman sittandes i Elon Musks gamla Tesla Roadster var de väldigt noga med att inte träffa Mars (eller Jorden) på några miljoner år. Meningen är att Tesla Roadstern med dockan bakom ratten ska flyga runt i rymden i all evighet väldigt väldigt länge.

Första provskjutningen av SpaceX nya raket Falcon Heavy den 6 februari i år förde inte med sig någon satellit upp till rymden. När en helt ny rakettyp ska skjutas upp för första gången vågar ingen sätta en dyr satellit i toppen på den. Chansen är för stor att något kan gå snett. Men vikten av en satellit måste simuleras, raketen kan inte skjutas upp utan någonting uppe i nosen. Raketbolag brukar då lasta in barlast i toppen istället. Någon gammal överbliven satellit, eller järnskrot eller vattentank. SpaceX har av tradition lastat ”roliga grejer” som barlast i toppen av sina testuppskjutningar. Första Falcon raketen hade till exempel ost som barlast. För att demonstrera Falcon Heavys förträfflighet som raket för Marsresor (och naturligtvis för att skapa rubriker) lastade SpaceX in Elon Musks gamla Tesla Roadster i raketens nos. Mycket roligare än en vattentank.

Uppskjutningen gick helt enligt plan (samtidiga landningen av de två boosterraketerna var en spektakulär syn) och Roadstern med Starman bakom ratten satte kurs mot Mars omloppsbana i 42 km/s – vilket därmed gjorde den till världens snabbaste bil

Även om man misstänker att färgen på Roadstern nu troligtvis har börjat bubbla av solstormen, hela bilens kaross kanske flagnar bort efter några år och endast aluminiumstommen kommer bli kvar är det ändå en intressant tanke att om några miljoner år, när mänskligheten för länge sedan har dött ut kommer det bara finnas rymdsonderna Voyager 1 och 2 kvar som en kvarleva efter oss – och en Tesla Roadster. (OK då, några rymdfarkoster till, som kanske månlandarna, men iaf.)

Fast vi måste medge, Tesla var inte först, Skoda hann före till Mars: :lol:

 


TCS nio månader sedan: Provskjutningen av Falcon Heavy

Läs om hur det gick när Starman och hans Roadster sköts upp 6 februari i år. Och tänk på att om några år är det inte en provdocka SpaceX kommer flyga till Mars utan riktiga människor – som ska bilda första Mars-kolonin.

Bookmark the permalink.
  • Lars Hildén

    Chansen är för stor att något kan gå snett bör nog bytas ut mot Risken Tibor ;)