Tesla-butik i Mall of Scandinavia

MoS

En av de 220 butikerna i nybyggda Mall of Scandinavia kommer bli en Tesla Motors utställningslokal.

Mall of Scandinavia (ett ganska så malligt namn egentligen om man tänker efter) blir Stockholms största köpcentra när den öppnar i Solna den 12:e November. Köpcentrat är beläget mellan Friends Arena och Solna pendeltågsstation.

Tesla Motors kommer att ha en 400 kvadratmeter stor utställningslokal mitt bland köpcentrats övriga butiker. Tesla Motors har alltid strävat efter att ha sina lokaler inte på avlägsna industriområden i städernas utkanter, utan inne i köpcentra.

Tesla Motors utökar därmed sin representation i Stockholm och Sverige. I huvudstaden hade de hittills en utställningslokal i Täby Centrum och en serviceverkstad i Infra City. (Även om serviceverkstaden också har en liten utställningslokal så den är lite dubbel i sin funktion.) Utanför Stockholm finns en lika kombinerad serviceverkstad och utställningslokal i Mölndal utanför Göteborg och en popup-butik i Emporia köpcentrum i Malmö. Inom snar framtid ser vi fram emot öppnandet av även permanenta utställningslokaler i Göteborg och Malmö.

Med de två lokalerna i Täby och Infra City i Stockholm mindre än en mil mellan varandra var det kanske ett oväntat drag att öppna en tredje också precis i närheten, men vill man vara på plats i hajpade köpcentrum var de tvungna att göra så. Alla butikerna i Mall of Scandinavia är nämligen redan utsålda redan innan den ens har öppnat.

Vi hoppas att Mall of Scandinavia kommer bli en av de första platserna i Sverige som blir utrustade med Tesla Motors destinationsladdare. Byggherren har utlovat 27 laddplatser för elbilar i köpcentrats parkeringsgarage – hittills har vi bara hittat tre :-( Men även 27 laddare på 4,000 parkeringsplatser är alldeles för lite inför framtiden egentligen.

De har fram till torsdagen den 12 November klockan 20:00 på sig att fixa det.

 


Sitter du och väntar på autopiloten till din Tesla? Sätt dig bekvämt, för det kan komma ta tid :-(

Elon Musk twittrade om ämnet att “Autopilot release to Europe and Asia pending regulatory approval. Hopefully get the ok in the next few weeks.” Och vi vet ju alla hur Elon Musks “few weeks” brukar vara. :-( … … …

Enligt rykten är det någon slags godkännande för tekniken som behövs från Europas alla länder innan Tesla Motors vågar aktivera funktionen här. De väntar tills de har fått OK från alla länder – det spelar alltså ingen roll att Sveriges byråkrater är snabba ifall tex Frankrikes eller Spaniens kvarnar maler långsamt. Det är dock mycket omtvistat ifall Tesla Motors öht behöver något godkännande eller om detta är täckmantel för något annat? Ämnet debatteras friskt på vårt forum.

Innan svenska Teslor har fått version 7.0 av mjukvaran kommer de nog heller inte få några andra versioner nerladdade. Version 6 utvecklas inte längre, och version 7.1 är heller inte aktuell för utskick innan 7.0 har släppts. Vi får försöka se det från det ljusa sidan i stället: autopiloten blir nu verkligen genomtestad i USA, så tills vi får den är det inte version 7.0 vi får längre – utan en uppdaterad, säkrare version utan några barnsjukdomar!

En annan faktor att tänka på dock är att vintern är annalkande – och autopiloten funkar ju inte på snötäckta vägar. Om vi får autopiloten för sent i vårt nordliga land kan det i värsta fall betyda att vi måste vänta till våren innan man kan börja njuta av den. :shock:

Tills dess får man nöja sig med att avundsjukt titta på alla videos amerikanska ägare lägger upp på Youtube om sina bilar :-(

 


(Är det bara jag som är störd, som tänker på diskfragmentering så snart jag ser Mall of Scandinavia?)

Tagged , , , . Bookmark the permalink.
 • Lasse Larsson

  Du har helt rätt.
  Hoppas i alla fall att de får till laddplatserna asap så att vi kan laddar när vi besöker Mall of Scandinavia (Nu lär väl Köpenhamn gå i taket igen)

 • TheBigKing

  Laddplatserna blir troligen Vattenfall
  “Vattenfall har fått i uppdrag av Unibail-Rodamco att installera 27 laddstolpar i nya Mall of Scandinavia I Arenastaden, Solna.”
  http://corporate.vattenfall.se/press-och-media/pressmeddelanden/2015/vattenfall-laddar-mall-of-scandinavia-med-27-nya-stolpar/

 • Filip

  MoS har kostat över 5miljarder! En laddstolpe typ2 22kW och kabel kostar runt 10kkr inkl moms, antag att en typ 1 7,6kW kostar detsamma. Om man köper många så kan man nog få ned pris och installationskostnader till 10kkr inkl el och installation. Säg att man skulle sätta upp 50st typ 2 och 20st typ1 så skulle det kosta 700kkr alltså 0,14 promille av totalkostnaden för gallerian. Eller så sätter man in lite trefas och shukko om man vill snåla men krångla inte med vattenfall och deras himla betalning för långsamladdning, det går säkert inte ens att ladda trefas, det kostar bara massa pengar och krånglar. Att ta betalt för snabbladdning, det förstår jag. de kostar multum och vi behöver många här i landet, vi är beroende av dem. Men om man åker till MoS för att shoppa och elen kostar pengar, då laddar man hellre hemma. Börjar det kosta mycket pengar i elräkning är det bara att ta betalt för parkeringsplatserna (ICE-bilar ska självklart betala samma fast de inte kan ladda hehe).

  • Filip

   Eller så sätter man upp boxar med uttag bara så får bilförarna själva ha med kabel som passar så behövs bara en typ av box. Eller hur?

 • Kingsthrone

  Haha oj vad kul att läsa. =)

  Jag skickade faktiskt ett mail till Tesla för ett par år sedan och föreslog att de skulle öppna en butik i Scandinavian Mall. Lade fram många starka argument. Fast det var innan vi visste att en Täby Centrum skulle få en fast butik.

  Ja det blir ju en hel del Tesla i norrort nu, men vi får helt enkelt hoppas att det ger utdelning också.

  Skåne är väl de som står näst på tur att behöva en Teslastore. Om Malmö blir bäst vet jag inte eftersom de ligger så nära Köpenhamn. Kanske skulle Helsingborg kunna vara ett bra alternativ. Eller varför inte Lund som ju ligger nära till det mesta i Skåne? Tror det skulle gynna Tesla på sikt att etablera sig i en så studenttät stad som Lund.

 • taliz

  Bara jag som avskyr gallerior?
  Massa skit man inte behöver, och en jäkla massa folk…

 • ritajhaye

  gee Chris, should we have stayed in LEbanon and spent $1 trillion trying to stabilize it? I guess you agree with W Bush that that is the way to go?

 • ritajhaye

  Reagan undertook clandestine operations in the Bekaa Valley of Lebanon, one of which eviscerated the high command of the Syrian army when the 16″ shells of the Missouri found a deep command and control bunker. “Allegedly” it was discovered and targeted by Navy SEALS.

 • ritajhaye

  First off, he did not trade arms illegally…..(Long Story but you need to read the Boland Amendment) The Regan Adm had Private individuals fund arm sales to the the Anti-Communist in Nicaragua. Plus the profit from sales of weapons to Iran were diverted to the Freedom Fighters Contra Rebels in Nicaragua. None of this was illegal because it was done through the NSA which was exempt from the Boland Amendment restrictions. A technical loop-hole that the Boland Amendment allowed for. No one from the Iran/Contra hearings had served time for there “legal” involvement. All persons won on appeal.

 • ritajhaye

  You aren’t fit to lick the dirt on Reagan’s grave.

 • ritajhaye

  WITH all due respect, there is only earth

 • ritajhaye

  upon Ronald Reagan’s Grave.