Tesla kommer in på S&P 500

Tesla_SP500

Den 21 december kommer Tesla läggas till på S&P 500 listan.

S&P 500 listan är egentligen inte mer än en lista på 500 amerikanska aktiebolag som kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s tycker är stora, stabila och värda att investera i. Listan innehåller bolag som Apple, Google, Ford, General Motors, med mera. Att komma in på listan betyder i sig egentligen inte mer än att ett institut av många tycker Tesla börjar bli en stor och stabil aktör på aktiemarknaden.

S&P 500 listan följs dock av många indexfonder, fonder som istället för att göra egna analyser helt enkelt bara följer listan. Att Tesla nu kommer med på S&P 500 listan innebär att massor med indexfonder måste köpa Tesla aktier för att följa listan.

Det är så många indexfonder som nu måste köpa så många Tesla aktier att Standard & Poor’s är osäkra om de verkligen kan lägga till Tesla i ett enda drag till listan eller om de ska dela upp introduktionen i två steg.

Problemet är nämligen att många av Teslas aktier är “låsta”. Antingen innehas de redan av stora institutioner eller privatpersoner som köpt dem som en långvarig investering eller rent av av Elon Musk själv som äger 20% av företagets aktier. De aktierna kan inte köpas av indexfonderna – endast de “tillgängliga” (free float) som dagligen handlas på aktiemarknaden.

När alla indexfonderna nu köper Tesla aktier kan de behöva köpa upp mer än 15% av alla tillgängliga aktierna på marknaden. Minst lika många aktier kan dessutom komma köpas upp av andra fonder som inte vill utvecklas sämre än S&P 500 indexfonderna. Denna enorma efterfrågan förväntas driva upp priset. Dessutom är runt 6% av alla tillgängliga Tesla aktier blankade.

KristallkulaMycket tyder alltså på att Teslas aktiekurs kan rusa i höjden de närmsta veckorna.

Å andra sidan har aktiekursen redan rusat i höjden i början av 2020, när folk först började spekulera om att Tesla snart skulle tas med på S&P 500 listan.

Hur mycket av “rusningen” har vi redan sett och hur mycket mer kan aktiekursen stiga?

Vi försöker skönja framtiden men spåkulan är grumlig.

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • http://Top12.se Top 12

    Aktien är fortfarande köpvärd. Dubblar säkert i värde även 2021 hoppas jag i alla fall. :)

  • DanzigD

    Något som är ytterst sällsynt är att Tesla kom med i S&P 500 före de kom med i S&P 400, (detta enligt Tasla daily podden). Bli inte förvånade om även S&P 400 listan snart utannonser att Tesla kommer med även hos dom.