Tesla Model X fick 5 stjärnor av NHTSA

screen-shot-2017-06-12-at-9-31-58-pm~01~01

Amerikanska trafiksäkerhetsverket NHTSA har nu kraschtestat Tesla Model X.

Den fick naturligtvis 5 stjärnor – men det som är anmärkningsvärt är att den fick 5 stjärnor i alla delmoment också! De SUV som tidigare testats och fått 5 stjärnor, som till exempel Volvo XC60 och XC90 har visserligen fått 5 stjärnor sammanlagt, men fått endast 4 på vält-testet.

SUV-ar har av naturlig anledning svårt att klara vält-test. De är ju högbyggda med högre tyngdpunkt än vanliga bilar. Men Tesla Model X får extrem stabilitet av sin låga tyngdpunkt som kommer av batterierna i bottenplattan. Model X fick 9.3% i rollover resistance testet, dvs drygt 9 procents chans att den välter vid en krock. För att enklast visa hur extremt bra detta värde är ska man inte jämföra med Volvos SUV XC60 som har fått 17.6% i samma test – utan med Volvo S60 som har fått 10%.

SUV-en Tesla Model X fick bättre värden på vält-testet än sedanen Volvo S60! En SUV som är stabilare än vanliga bilar.

En annan paradgren för Tesla är sidokrock. Även där är det batterierna i bottenplattan som gör bilen unik. Batteripacket är mycket mer robust än fossilbilars tunna bottenplattor av plåt – vilket syns så väl i NHTSA deltestet där de låter bilen bli träffad i sidan av en stolpe. “Next best rated SUV” är förresten just Volvo XC60, som Tesla benämner “den hittills säkraste SUV-en”, dvs innan Model X kom. Skillnaden mellan om kabinen trycks in 21 eller 46 cm är enligt Tesla avgörande om du ska kunna promenera iväg från olyckan – eller inte.

Vid frontalkollisionen har Model X fördel av att det inte sitter en stor och tung motor under dess motorhuv utan endast lite bagageutrymme. Bilen kan utnyttja hela krockzonen och efter krocken är kupén som synes helt opåverkad. (Värt att tänka på är dock att strömmen kan brytas efter en så kraftig krock – och då är det bra att känna till hur man öppnar falkvingedörrarna manuellt.)

Det finns enligt NHTSA-s krocktester endast en enda bil som är säkrare än Tesla Model X: Tesla Model S.

Teslas bilar är inte “bara” säkrare än andra bilar – de är banbrytande säkra på grund av deras helt annorlunda uppbyggnad mot konventionella fossilbilar!

Tagged , . Bookmark the permalink.
  • Mocke

    under om modell3 också klarar det… (spelar ingen roll vad musk säger, för mig kommer modell3 oavsett vara bättre än S och X)