Tesla Motors årsrapport

US_sales_2015

Tesla Motors presenterade sin årsrapport för 2015 igår. Det var ett enastående år företaget blickar tillbaks på och ännu mer djärva mål de sätter upp för i år.

Under det gångna året har Tesla Motors ökat tillverkningskapaciteten för sin Model S bilmodell och introducerat den nya Model X. Det levererades 76% fler bilar än året innan, och Tesla Motors siktar på att leverera 60-80% fler bilar i år också.

En intressant bild från årsrapporten är den ovanför som jämför försäljningssiffrorna för Tesla Model S med andra lyxbilars i USA. Inte nog med att Tesla Model S var den mest säljande lyxbilen i USA i fjol – den tog också tydliga marknadsandelar från konkurrenterna! Alla andra tillverkares leveranskurvor pekade neråt i fjol – förutom Tesla Model S! Vi är på väg att försöka gräva fram siffrorna för Sverige också…

Årsrapporten nämner att Tesla Motors har installerat ett nytt målarlina i fabriken, bilarnas lack kan alltså bli bättre i år. Medelpriset för bilarna har sjunkit 2% under året pga introduktionen av de billigare 70 modellerna som fler har beställt och billigare tillbehör. Den starka dollarkursen har tyvärr medfört högre priser i utlandet – vilket vi i Sverige också har fått erfara.

Under 2016 hoppas Tesla Motors kunna tillverka 80-90,000 bilar (Model S och X tillsammans), varav 16,000 under nuvarande första kvartalet. Marginalen, vinsten per bil, hoppas de kunna öka från nuvarande 25% till 30% genom sänkta produktionskostnader (detta betyder dock implicit att bilarnas pris inte kommer att sänkas för att kompensera för tex ökande dollarkursen). Antal reserverade Model S har ökat med 35% och antal reserverade Model X med 75%.

Inkomsterna från bilproduktionen kommer räcka till att täcka alla deras utgifter för Gigafabriken, vilket de beräknar till 1.5 miljarder dollar i år. Framåt slutet av året, när investeringstakten för Gigafabriken kommer avta (i och med att dess första etapp då kommer vara färdigbyggd) kommer företaget rent av kunna uppvisa vinst – vilket enligt Elon Musk inte skulle ha inträffat först framåt år 2020. När det väl inträffar får de vilsna medier som har rapporterat om att Tesla förlorar pengar på varje såld bil tänka om – det är stor skillnad mellan negativ produktmarginal och stora investeringar.

Slutligen sades det en hel del om Tesla Model 3 också. Den kommer visas upp 31 Mars i år, och än så länge flyter allt på enligt tidsplan för produktionsstart mot slutet av 2017. Redan i år kommer Tesla Motors börja installera tillverkningsmaskiner för Model 3 i sin bilfabrik och budgeterar för 20% ökning av utvecklingskostnaderna.

Strax efter att årsrapporten släpptes twittrade också företagets VD Elon Musk ut att Tesla Model 3 kommer att kosta $35,000 och från och med 1 April i år ska man kunna reservera en mot en depositionsavgift på $1,000.

Tagged , . Bookmark the permalink.