Tesla provkörning i Saltsjöbaden

Tesla hade en provkörningsevent på Grand Hotel Saltsjöbaden för blivande ägare och intresserade. Tesla Club Sweden var också bland de inbjudna.

Förutom den svenska silverfärgade Teslan fanns det även en svart från Danmark på plats. Tesla hade även fyllt på med personal från Norge, Danmark och Holland. De berättade att efter Stockholm ska de vidare till Finland, och de baltiska staterna.

På plats var också Teslas nordenchef Peter Bardenfleth, som jag hade ett trevligt samtal med. Han avslöjade att de första bilarna i Sverige, de som har beställt Signature modellen, kommer att levereras om två veckor! Och han bekräftade också att Tesla ska öppna en verkstad kombinerad med utställningslokal innan årsskiftet i Stockholm.

Den här gången var det inte jag som provkörde bilen, utan jag bjöd in reportern Charlotta von Schultz från tidningen Ny Teknik. De har ju publicerat lite debattartiklar om elbilar som helt verkar ha missat att Tesla finns och tillverkar elbilar. Nåja, ni vet hur man brukar säga: “Om Muhammed inte vill komma till berget, får man väl släpa honom dit” 🙂

Hon avslöjade att tidningen ska ha en elbil-special i sitt nästa nummer. Bland annat har hon precis kommit hem från Norge där hon intervjuat en norsk Nissan Leaf ägare. Varför hon -nu när hon ändå åkt hela vägen till Norge- inte valt att intervjua en av de tusen nya norska Tesla-ägarna istället förblir ett mysterium för mig.

Och när vi är inne på tidningsartiklar bör ni också läsa artikeln om Elon Musk i veckans nummer av Veckans Affärer. De har satt honom på tidningsomslaget också, med undertexten “Kaxigast på Jorden”.

Under testkörningen testade vi också att “panikbromsa” med bilen. Från 90 kilometer i timmen trampade vi bromsen i botten. Säkerhetsbältena högg tag i oss medan bilen tvärstannade på vad som kändes som en meter. Bromssträckan var nog längre än så i verkligheten, men bilen är minst lika bra på att bromsa som att accelerera. Våra ögon höll på att ploppa ut. Men inbromsningen var helt utan dramatik. Däcken låste sig inte, man kände inte nån skakning när ABS systemet jobbade, bilen rörde sig inte i sidled. Det var bara ett enorm kraft som tog  tag i bilen och stoppade den. Ett ord, som ofta kommer i mina tankar när jag beskriver bilen: “värdigt”.

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.