Tesla Ranger

WalkerTeslaRanger

Teslaägare kommer snart få exceptionellt bra serviceupplevelse twittrade Elon Musk häromdan:

Will soon enable Tesla owners to request service from their phone with a few taps. Tesla Ranger will come to you to take care of your car. No need to bring the car in yourself & zero paperwork.

Är det något fel på bilen kommer man kunna beställa service via Tesla-appen. En servicetekniker kommer då åka ut till bilen och antingen laga den på plats eller köra iväg den till verkstad. Man kommer inte behöva ringa boka tid på verkstad och själv köra bilen dit.

För att underlätta felsökningen kommer de som upplever konstiga ljud från bilen kunna spela in det med mobilen och till och med kunna triangulera in ljudkällan:

“We’re working on allowing you to use your phone in car when you hear a rattle/squeak & pinpoint origin by acoustic signature & triangulation”

Att ha servicetekniker som åker ut till kunderna kommer förstås kosta mer för Tesla än om kunderna kom in med sina bilar. Men extrakostnaden är ganska liten enligt Elon och det är det värt fört att ge en unikt bättre kundupplevelse:

“It’s only slightly more expensive to Tesla (same price to car owners), but owner happiness is way higher, so worth doing”

Som vi rapporterat tidigare kommer Tesla skicka en skåpbil med en komplett miniverkstad inuti ut till kunderna. De verktyg och maskiner som finns där ska räcka till uppemot 80% av alla upptänkliga fel som kan uppkomma på Teslas bilar – de ska teknikern kunna fixa på plats. För resterande andel tar teknikern med sig bilen till Teslas verkstad och kör den sedan tillbaka till kunden efter utförd reparation. På så sätt kan Tesla hålla sina fasta verkstadslokaler till ett minimum, för de kommer endast behöva ta hand om de allvarligaste felen.

Som Teslaägare ska det räcka att anmäla felet via mobilen. Sedan kommer teknikern på hembesök (eller till jobbet) och fixar bilen. Man behöver inte själv åka in med bilen på verkstad.

Verksamheten har funnits på försök i vissa delstater i USA i över ett år nu. Kundresponsen har varit så positivt och Tesla är så nöjda med programmet så nu har det beslutats att införa det globalt.

Men hur globalt?

Som vanligt hos amerikanska bolag så sades det ingenting om var, vilka områden servicen kommer lanseras. Försöksverksamhet har pågått i vissa delstater i USA så troligtvis kommer det utökas till hela landet. Men inget sades om Europa eller andra kontinenter. Förr eller senare kommer det hit också – även om vi inte skulle vilja vara serviceteknikern som ska hålla på och laga en bil ute i minusgrader.

 


TCS ett år sedan: Tesla Mobile Service

Läs vår artikel från i fjol för mer detaljer kring programmet.

Tagged , . Bookmark the permalink.
 • Marcus

  Chuck Norris åker inte till ett Service Center. Det är Service Centret som åker till Chuck Norris. Eller vänta nu, det var ju tvärtom i det här fallet…

  • G F

   Jag tror bilden faktiskt är fejk :).

 • Elputte

  Tyvärr kommer de i en ICE-skåpbil, måste svida lite. Men så småningom kanske en eldriven sådan. Fantastisk service hur som helst.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   De hade planer på att utrusta Model X (med släp) med alla behövliga maskiner.

  • Björn

   De skulle ersätta dessa med el konverterade skåpbilar

 • Richard Larsson

  Det var väl en liknande plan redan år 2012?

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Fast vi är närmare “soon” nu ;-)
   Kanske.

 • Richard Larsson

  “Förr eller senare kommer det hit också – även om vi inte skulle vilja vara serviceteknikern som ska hålla på och laga en bil ute i minusgrader.”
  De med eget stort varmgarage blir trevligast för mekanikern.

 • https://snalgrisen.blogspot.se/ Snålgrisen

  Hade varit trevligt att ha något liknande i Sverige då det är långt mellan Teslas serviceställen. Har själv 21 mil… lite i längsta laget att behöva ta semester en hel dag bara för att serva bilen. En kringresande servicebil hade varit toppen ju!

  • Marcus

   Ja, då hade det varit lite mer praktikabelt att ha en Tesla även när man inte bor nära storstäderna. Nu blir det lite för jobbigt att hålla på och planera för alla verkstads- och servicebesök som bilen kräver. Jag hoppades i början, dvs för över två år sedan, att vi skulle få en ranger-service, men det blev ju tyvärr aldrig så.