Teslan brinner! Inte.


Ovan video från franska försäkringsbolaget AXA har spridit sig som en löpeld(!) i många medier. En äldre Tesla Model S som välter och fattar eld i ett kraschtest. Stora lågor som blossar upp bara sekunder efter att bilen slagit runt och en brandbil som får rycka ut för att släcka.

Klippet har delats på sociala medier och visats i nyhetsartiklar. Se där! Elbilar är farliga! Speciellt de där Teslorna!

Problemet är bara att det är inte sant.

Filmklippet är fejk.

Försäkringsbolaget AXA ville bara demonstrera hur en brand skulle kunna se ut. Det är inte bilens batterier som brinner utan en anlagd brand från pyroteknik som försäkringbolaget monterat under bilen. “Av säkerhetsskäl gick det inte att orsaka en riktig batteribrand vid ett evenemang med runt 500 besökare” säger AXA. På plattyska naturligtvis, som ingen orkar översätta. Under tiden sprids bilderna som sanna på engelsktalande sajter.

Det finns flera problem med att göra så här. Förutom det uppenbara, att man skapar falska nyheter, är problemet att även de (få) som förstår att detta är fejk får udda föreställningar om hur en batteribrand går till.

De som varit med om riktiga olyckor berättar att oftast tar det minuter innan batterierna börjar brinna. Förloppet brukar börja med att bilen visar varningsmeddelanden på skärmen. Sedan börjar det ryka från batteripacket. Först efter några, ofta 5-10 minuter börjar det komma lågor. Man har gott om tid att komma loss. Ibland är förloppet snabbare men det kräver mycket mer våld än det ganska beskedliga kraschet i klippet.

AXA-s “demonstration” för snarare tankarna till Hollywood-filmer där bilar alltid exploderar spektakulärt. Trots att branden är fejkad benämns filmklippet av många som ett “kraschtest”. Är det arrangerat är det inget test. Det testas ingenting här, detta är endast en uppvisning för publik. (Man hör till och med applåderna.)

Det roligaste i det hela är att pyroteknikern behövde använda en skvätt fotogen för att få till eldbollen. De behövde bokstavligen hälla lite petroleumprodukter i elbilen för att få fjutt på den!

Trots att AXA (på tyska) berättar att branden är fejk sprids filmklippet och bilderna från “demonstrationen” som sanna över hela jordklotet.

Som svenska tidningen Vi Bilägare:

ViBfejkbild

Bildtexten lyder “Försäkringsbolaget Axa gjorde två krocktester av elbilar i samband med att siffrorna släpptes. I det ena testet voltade en Tesla Model S.” Inte ett ord om att branden på bilden är anlagd och fejk. Dessutom är en arrangerad uppvisning med fejkade lågor inget “test”.

Uppdatering: efter påstötningar från oss och andra har Vi Bilägare tagit bort den fejkade bilden.

Bookmark the permalink.