Teslas rekordkvartal överträffade alla förväntningar

_3_Y_SuC

Allt tydde på att Tesla skulle få ett riktigt dåligt kvartal Q1 2021. Bilförsäljning brukar allmänt gå ner de första månaderna i början av varje år, dessutom pågår ju fortfarande pandemin. Till råga på allt stod tillverkningen av Tesla Model S och X stilla under kvartalet i väntan på att tillverkning och leveranser av nya förbättrade modellerna skulle komma igång. Med endast två av fyra bilmodeller leveransbara förutsåg de flesta analytiker ett riktigt bottenkvartal för Tesla. Marknadens samlade konsensus inför leveransbeskeden var drygt 160 tusen bilar.

Deliveries-21Q1

Tesla lyckades tillverka häpnadsväckande 180 338 bilar under kvartalet – och leverera hela 184 800 till kunderna!

Inte nog med att resultatet vida översteg förväntningarna – Tesla lyckades även med konststycket att sälja fler bilar nu jan-mars än någon annan kvartal någonsin förut. Trots att de inte tillverkat en enda Tesla Model S eller X!

Tittar man på 2019 och 2020 på diagrammet ovan kan man tydligt se rejäla dippar under första kvartalet varje månad. De vintermånaderna är traditionellt inga bra månader för biltillverkare. Nu börjar det viskas om att Tesla kanske kommer lyckas tillverka en miljon bilar i år? Den som lever får se.

SverigeElbilar21Q1Även i Sverige gjorde Tesla ett otroligt bra kvartal med 1359 levererade Model 3. Hela 60% fler bilar än kvartalet innan!

Olyckskorparna satte som vanligt igång under januari och februari när Tesla levererade endast 34 respektive 132 Model 3. Både Kia Niro, Polestar 2, Audi e-Tron, Nissan Leaf och VW ID.3 såldes i fler exemplar under de två första månaderna. De sedvanliga artiklarna om att nu går det dåligt för Tesla och att de andra biltillverkarna äntligen hade gått om nykomlingen började dyka upp som på beställning.

Men sedan anlände båtarna från USA och Kina.

Tesla brukar alltid göra så att under kvartalets första månad (nu alltså i januari) tillverkade de bilarna avsedda för Europa och satte dem på båtar. Under februari månad korsade båtarna oceanerna och anlände och levererades under mars månad. Efter 32 och 132 bilar i januari och februari levererade Tesla hela 1193 Model 3 i mars – 40 bilar om dagen!

Så trots domedagsprofetior hände det än en gång att Tesla levererade nästan lika många elbilar som tvåan trean och fyran sammanlagt.

Tesla Model 3 blev Sveriges vanligaste elbil i julas och har bara befäst sin ledning sedan dess. Den 31 mars fanns det 9 102 Tesla Model 3 i Sverige mot 7 663 Renault Zoe och 6 680 Nissan Leaf.

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Tanaxia

  Riktigt trevligt att se! Förhoppningsvis tar dom försäljningar från ICE bilar och inte andra EV bilar :)

  • Axel Svensson

   Om en månad kommer vi se att Tesla inte tar försäljning från andra elbilar. Det kommer säljas många EV denna månad, många fler än april förra året, och inte så många av dessa kommer vara Tesla.

   • Björn

    nä det står ju i artikeln varför eller vad menar du? Bilarna är under tillverkning i April, transit maj, och levereras i Juni. Först då kan vi jämföra första halvåret 2021.

    • Axel Svensson

     Visst kommer kvartalet vara viktigt också och är först då man kan få med hur Tesla går men när det gäller sammanställning av globala siffror för EV så ligger de ca 1 månad efter och det finns många intressanta elbilar ute till försäljning nu ID.4 t.ex. Någon nedgång i globala siffror lär vi inte se denna månad eller detta kvartal, tvärtom ökar antalet. Fler nya modeller är på G för Q2-Q3 (Ioniq 5 t.ex.) och konkurrensen är inte direkt mellan elbilar för några få procent av marknaden utan mot samtliga 100% av bilarna. När det sedan kommer till Sverige så lär vi se en rejäl ökning för denna månad för elbilar.

 • JH

  AJg tror nog de kommer tillverka runt 1 miljon bilar i år. BAserat på den tillverkningskapacitet man har och som är under uppstartande. Shanghai kommer fortsätta öka volymerna av model y under kvartal två. Jag är inte främmande för runt 250k bilar i kvartal 2.