Teslas vinst var högre än Volvos

FremontTeslas

Förra veckas besked att Tesla gick med vinst tredje kvartalet slog ner som en bomb bland investerare. Aktiekursen tog en glädjeskutt uppåt. Alla de röster som konstant förutspådde företagets snara konkurs tystnade tvärt. (Istället får vi läsa artiklar om att vinsten var “väntat” – månne från samma författare?)

Tesla gjorde 312 miljoner dollar vinst under kvartalet, efter en omsättning på 6.8 miljarder dollar. Siffror som egentligen inte säger så mycket till gemene man. Hur mycket är 312 miljoner dollars kvartalsvinst i bilbranschen?

312 miljoner dollar motsvarar 2.9 miljarder kronor. Volvo cars vinst samma kvartal var 1.8 miljarder kronor.

Tesla gjorde högre vinst förra kvartalet än Volvo.

Nu ska vi inte dra alldeles för höga växlar(!) på ett enda kvartal. Det är första gången Tesla visar rejäl vinst, Volvo har gjort det kvartal efter kvartal. Förrförra kvartalet var till och med deras bästa någonsin, med 4.2 miljarder kronor i vinst. Under rekordåret 2017 hade de i genomsnitt drygt 3 miljarder kronor vinst per kvartal. Teslas vinst på knappa 3 miljarder placerar dem därmed i paritet med Volvo. Nu ska vi bara se om Tesla kan upprepa bedriften även i framtiden.

Volvo tillverkade sammanlagt 154,914 bilar det senaste kvartalet. Tesla endast 83,775. Volvo omsatte 6.3 miljarder dollar, Tesla 6.8 miljarder. Volvo behövde alltså sälja nästan dubbelt så många bilar för att komma upp i liknande omsättning som Tesla.

Medan många fortfarande ställer frågan till mig när Tesla ska komma igång med tillverkningen av Model 3 har företaget i smyg vuxit sig stor. I omsättning och vinst är den redan jämförbar med Volvo – i antal sålda bilar om kanske ett år eller två.

När Veckans Affärer intervjuade mig 2015 sa jag att Tesla kommer bli lika stor som Volvo runt år 2020. Folk betraktade mig då som en gullig men blåögd sekterist. Fast det verkar som jag nästan var för pessimistisk.

Bookmark the permalink.
 • Pefreli

  Ja, det är väl inte orimligt att tro att Tesla passerar Volvo under nästa år. I vart fall sett till omsättning och sannolikt även vinst.

  Sen kommer det stora investeringar när nya Gigafactories kommer. Så dippar lär förekomma.

  Men Tesla har, till viss del som en följd av en passiv bransch i övrigt, ett guldläge att ta ännu mer marknadsandelar.

  Läs gärna analysen som skrivits av Lemon. Före detta blankare av Tesla.

 • Geni87

  Ingen dålig bedrift med tanke på att även Volvo växer rätt kraftigt!

 • Top 12

  Och produktionstakten skall dubbla till 10.000 per vecka. Så inte omöjligt att vinsten dubblar också, då volym sänker produktionskostnader. Se hur det gått för solcellspaneler.