Toyotas elbilsplaner

ToyotaEVs

Förra veckan när Toyota presenterade sina elbilsplaner koncentrerade många på ovan bild som visade upp alla olika elbilsmodeller biltillverkaren vill lansera i framtiden.

Toyota har länge varit tveksam till elbilar. I decennier satsade de alla sina utvecklingsresurser på hybrider och vätgasbilar.

Tvingade av framför allt kinesiska krav verkar japanska biltillverkaren nu till sist hoppa på elbilståget – med råge. Sex olika elbilsmodeller i olika bilsegment utlovas.

Kommer Toyota nu helhjärtat kasta in sig i elbilsvärlden och på allvar börja konkurrera mot Tesla och Volkswagen? Kommer Toyota bli en “Tesla-dödare”?

ToyotaPlan

Inte riktigt. Ovan graf visar Toyotas syn på framtiden. Visserligen kommer de lansera flera olika elbilar i framtiden – men planerar inte tillverka särskilt många av dem. Till och med 2050 (om 30 år!) tror de att de flesta bilar kommer vara hybrider och laddhybrider. Flera europeiska och andra städer har proklamerat de vill förbjuda förbränningsmotorer långt innan dess men det verkar inte påverka Toyota. Tror de verkligen att de kommer kunna sälja bilar med avgasrör om 30 år kommer de få ett lika abrupt uppvaknande som ryska biltillverkaren LADA som nu tvingas dra sig ur europeiska marknaden för de har inga bilar som klarar de nya avgaskraven.

Anmärkningsvärt är också att trots alla miljarder Toyota plöjt ner i vätgastekniken tror de ändå inte bränslecellsbilar (FCEVs) kommer slå igenom ens om 30 år?

ToyotaElfordon

Toyota är också kvar i “elbil=kort räckvidd” tänket. En hel avsnitt i presentationen handlade om elfordon man knappast kan kalla bilar. Japp, det är en permobil du ser på bilden ovan. Tillsammans med andra fantasifulla fordon med pyttesmå batterier avsedda åka endast några km per dag.

TeslaVwToyotaPlans

Jämför vi Toyotas framtidsplaner med Volkswagens och Teslas ser vi en rejäl skillnad. Javisst, det är bara mer eller mindre högtflygande drömmar, mycket kan hända i verkligheten – men den avslöjar biltillverkarnas ambitioner.

Eller avsaknaden av det.

 


TCS två år sedan: Stackars Toyota

Undrar du varför Toyota nu lanserar elbilar -och varför deras två första elbilar blir exklusivt för den kinesiska marknaden- ska du läsa vår artikel om Toyotas problem i Kina.

Även om Toyota sedan dess framgångsrikt lobbat för att kinesiska regeringen skulle luckra upp lagförslaget som tvingade försäljning av elbilar kan de inte längre spjärna emot utan är tvingade att börja tillverka elbilar.

Tagged , . Bookmark the permalink.