Unga vill inte jobba på Tesla längre

Varje år genomför rekryteringsföretaget Academic Work undersökningen Young Professional Attraction Index där de frågar tusentals ungdomar vilka företag de helst skulle vilja jobba på. Topplistan för i år blev (med fjolårets placering inom parentes):

1. Spotify (6)
2. Google (5)
3. Ikea (1)
4. Volvo Group (9)
5. Apple (8)
6. Volvo Cars (4)
7. Microsoft (2)
8. Samsung (20)
9. Polestar (16)
10. PWC (38)

IKEA som innehade förstaplatsen i fjol har halkat ner till tredjeplatsen. Fjolårets tvåa Microsoft finns nu på sjundeplats. Men Tesla som fanns på tredjeplats i fjol är nu inte längre ens med på topp 10 listan. Inte topp 20 heller.

På ett år har Tesla ramlat från tredjeplatsen på listan till plats 50.

Undersökningen bad även ungdomarna motivera sina val. ”Vad vi kan konstatera här är att många uttryckt att de inte sympatiserar med Elon Musk, hans sätt att leda bolaget och i många fall kontroversiella uttalanden och åsikter”, säger Academic Works VD Peter Knutsson Frejd.

Från att ha varit en cool ledare för ett coolt företag som twittrat roliga memes har Elon Musk i många ungas ögon snabbt blivit en gnällig gubbe som “X-ar” konspirationsteorier. Och vars bilföretag börjat tillverka vanliga familjebilar.

Vilket, om trenden är global, kan bli ett stort bekymmer för Tesla, SpaceX och Elon Musks andra företag. Mycket av innovationskraften i företagen kommer från entusiastiska ingenjörer som är beredda att jobba halvt ihjäl sig medan de skapar banbrytande teknologier.

Bookmark the permalink.