Var tredje ny bil i Sverige är en elbil

andelElbilarLaddhybrider
Var tredje nyregistrerad bil i september och oktober i Sverige har varit en ren elbil, visar statistik från car.info.

Från att ha varit var tionde bil 2020, var femte bil i början av 2021 och var fjärde bil i början av 2022 har elbilar nu vuxit till att de senaste två månaderna utgöra en tredjedel av alla billeveranser i vårt land. Laddhybrider har de senaste tre åren ständigt stått för runt 20% av försäljningen, var femte bil.

SeptOktNewregDärmed utgör laddbara bilar nu en majoritet av alla nyregistrerade bilar i Sverige. 55,1% av alla nyregistrerade bilar är nu elbilar eller laddhybrider.

Tittar vi på försäljningssiffrorna för september och oktober ser vi att Volvo äntligen har fått fart på försäljningen av sin eldrivna XC40.

Volkswagen ID.4, Kia Niro EV, Skoda Enyaq iV är också väldigt populära elbilar. “Gamlingen” Nissan Leaf håller ställningarna med snarlika försäljningssiffror som eldrivna Volvo C40 och Polestar 2.

Tesla Model 3 och Y hamnar dock långt långt ner på listan. Tesla hade få leveranser till Sverige i september trots att Model Y blev den mest sålda bilen (alla kategorier) i Europa den månaden.

Vi väntar nu med spänning på nya regeringens första budget, hur den kommer att påverka bilmarknaden.

Bookmark the permalink.