Volvo ECC

Volvo_ECC

Volvo har visat upp sin revolutionerande laddhybrid Volvo ECC. Inte nog med att den har mycket längre räckvidd än andra laddhybrider -upp till 13 mil!- den har även en gasturbinmotor från ABB istället för vanliga bensinaren laddhybrider brukar ha. Gasturbinen kan drivas med bensin, diesel, etanol, frityrolja, ja i stort sett vilken som helst brännbar vätska.

Visst låter det bra? Betänk då att Volvo visade upp Volvo ECC redan 1992! Ja, du läste rätt, redan för 23 år sedan hade Volvo utvecklat detta vinnande koncept!

Denna idag i stort sett bortglömda framtidsvision hade även aluminiumkaross och nymodigheter som trafikinformation på en för den tiden gigantisk display i instrumentpanelen. Gasturbinen som utvecklats av ABB drev en generator som laddade batterierna – bilen var en seriehybrid där hjulen alltid endast drevs av elmotorer. Volvo ECC utvecklades av Volvo Monitoring and Concept Centre (VMCC) i Kalifornien och visades upp på Parissalongen 1992. Gamla fina Trafikmagasinet hade ett informativt inslag om den:

Bilen var en lika revolutionerande idé för sin tid som Tesla Model S är idag. Lek med tanken vad som skulle ha hänt inte enbart med Volvo utan även med övriga biltillverkare om vi skulle ha gått över till laddhybrider med över 10 mils elräckvidd redan för 20 år sedan?

Vad Volvo behöll av detta revolutionerande koncept? Utseendet. Volvo S80 som lanserades 1998 bär tydliga drag av Volvo ECC-s utseende. (Tänk på att Volvo 1992 var fortfarande inne i kantiga 940-eran!)

Skulle Volvo damma av de gamla ritningarna och lansera Volvo ECC idag 23 år senare skulle den fortfarande bli en revolutionerande storsäljare! Det är nästan sorgligt att se hur Volvo hade ett vinnande kort i rockärmen som de sedan har glömt bort. Än idag har de inte lanserat en lika bra laddhybrid som de enligt vad de sa till Trafikmagasinet “i princip skulle kunna serietillverkas” redan 1992.

 


TCS ett år sedan: En lysande lösning

Om 20% av alla bilar år 2020 ska vara elbilar – varifrån ska vi ta all el till dem? De kommer ju sammanlagt behöva 2,6 TWh el per år! Faktum är att vi redan har så mycket el över pga en lysande lösning!

 

Tagged , . Bookmark the permalink.