2016 – med facit i hand

Nu när 2016 är till ända kan vi titta tillbaka på vad vi gissade på i början av fjolåret och jämföra med hur det blev sedan. Med facit i hand kan vi blicka bakåt, och få hjälp med att gissa framtiden.

För ett år sedan bad vi våra medlemmar gissa framtiden via ett antal omröstningar på vårt forum. Frågan som de flesta gissade rätt på var när Tesla Model 3 skulle presenteras. Elon Musk hade då sagt att Model 3 skulle visas upp “innan April”, men frågan var om Tesla skulle kunna hålla det tidsplanet?

Model3eventdate

Mycket riktigt presenterades Tesla Model 3 på kvällen den sista dagen i Mars månad. För första gång någonsin höll Tesla Motors ett tidsplan Elon Musk hade satt! (Hen som röstade “aldrig” i omröstningen ovan blev naturligtvis omedelbart relegerad från Tesla Club Sweden ;-) )

De första leveranserna av Tesla Model X i Sverige var det lite värre att gissa:

FirstX

De flesta röstande hoppades på leverans i Maj eller Juni, men den allra första Tesla Model X levererades först i slutet av Juli i Sverige.

Vi frågade också vilka förbättringar Tesla Model S kommer få under året. En facelift av modellen “hängde i luften” då iom Tesla Model X nya look och finesser. Det är intressant att se vad folk trodde/hoppades på och vad som sen kom till Model S:

Sbetter

Faceliftade Tesla Model S fick nya nosen, Bioweapon Defense Mode och förbättrade stolar. Men inte dragkrok, som många hoppades på. Självöppnande dörrar, gigantisk vindruta, falkvingedörrar och adaptiv spoiler återfinns också enbart på Tesla Model X.

Vår sista fråga var hur många Teslor som det skulle finnas 31 December 2016 i Sverige. I slutet av 2015 fanns det 1273 Tesla Model S i Sverige. Skulle antalet bilar fördubblas, eller kanske växa ännu mer? Det som gjorde gissningsleken extra svår var ovissheten över när Model X skulle börja levereras till Sverige och i vilka volymer? De flesta som gissade var optimistiska och trodde på långt mer än fördubbling: att det skulle finnas runt 3000 Teslor i Sverige vid slutet av 2016.

Antal2017

Facit visar “bara” en fördubbling. År 2016 såldes det nästan lika många Teslor i Sverige som alla åren 2013-2015 innan dess tillsammans. Slutet av 2016 fanns det 2,522 Teslor -Roadster, S och X sammanlagt- i landet enligt sajten car.info som tar sina siffror från trafikverkets databas. Långt färre än de 3,000 bilar som våra överoptimistiska medlemmar gissade på.

Det få räknade med i början av året var att dollarkursen skulle fortsätta sträva uppåt och dra med sig Teslas priser. De höga priserna dämpade tyvärr efterfrågan. En annan dämpande faktor var nog även presentationen av Tesla Model 3 – folk som hellre väntar något år för att kunna köpa en billigare Tesla.

Nu är det din tur att gissa året som kommer!

Vad tror du? Klicka på länkarna och rösta!
När kommer första Tesla Model 3 att levereras?
Vilka förbättringar kommer Tesla Model S att få?
Hur många Teslor kommer vi att ha i Sverige om ett år?

Om du inte har gjort det än: registrera dig på vårt forum och lägg din röst idag!

Och är du en av de över tusen nya ägare som har fått din Tesla Model S i fjol men fortfarande inte registrerat dig hos oss – registrera dig som Teslaägare på vårt forum och få tillgång till VIP-avdelningen på forumet som andra inte kan se! Klicka här för mer info.

Bookmark the permalink.