400 Supercharger stationer i Europa

Supercharger_TESLA

Tesla har nu invigt sin fyrahundrade Supercharger snabbladdarstation i Europa. De finns nu i 23 länder runt om i Europa med sammanlagt 3,200 snabbladdarstolpar. Teslaägare kan utan problem åka långresor i Europa, det är bokstavligen bara att sätta sig i bilen och mata in destinationen. Bilens GPS räknar ut mest optimala rutten och vilka Supercharger-stationer man behöver besöka och ladda på längs vägen. Ägarna behöver inte bry sig om olika laddkort i olika länder – all laddning debiteras direkt deras förregistrerade kreditkort. De flesta behöver inte ens betala över huvud taget, har man en äldre Tesla eller köpt en med referralkod kan man ladda bilen gratis vid alla Superchargers. Europasemester utan att betala något för drivmedlet!

Inte undra på att Teslaägare gärna åker långresor med sina bilar. De europeiska Superchargrarna har enligt Tesla laddat bilar motsvarande 850 miljoner kilometer – 21,000 varv runt jorden. Under juni månad har det startats en ny Supercharger laddning var tionde sekund någonstans i Europa.

I fjol har det gjorts 70,000 resor över landsgränserna med hjälp av Supercharger nätverket, uppger Tesla. De flesta reser och laddar inom sitt land, men en tredjedel av alla Supercharger laddningar i fjol i Sverige gjordes av utländska Teslor. De två mest vanliga rutterna i Europa går genom både Frankrike och Tyskland med förare som förflyttar sig från Nordeuropa ner till Medelhavet. I Frankrike och Italien är två av fem laddningar till utländska besökare.

All el till Supercharger-nätverket i Europa kommer från förnyelsebara energikällor som sol-, vind- och vattenkraft. Teslas Superchargers har sparat 92 miljoner liter bränsle och över 200 000 ton koldioxid enligt företaget.

Breukelen

Supercharger nätverket fortsätter expandera, byggas ut och förtätas inför den kommande massinvasionen av Tesla Model 3. De första stationerna som sattes upp 2013 i Europa hade ofta 4, 6 eller maximalt 8 Supercharger snabbladdare. De stationer som byggs idag har ofta 16 som den nyinvigde i Kungälv. Vissa stationer i Europa får ännu fler stolpar, som Breukelen med 28 Superchargers i Nederländerna, och Rygge med hela 34 Superchargers i Norge.

Utbyggnaden av det europeiska nätverket startade 2013. De finns nu i 23 länder runt om i Europa med sammanlagt 3,200 snabbladdarstolpar. I Sverige finns det nu Tesla Supercharger stationer på 27 platser, och tio till beräknas öppna det närmaste året. Utbyggnaden fortsätter även runt om i Europa med oförminskad takt. Förutom förtätning i centrala europa kommer nätverket härnäst expandera i östra Europa.

Screenshot_20180608-234125_Chrome~01

Tesla har nu globalt över 10,000 Supercharger snabbladdare runt om i världen, varav 3,200 i Europa, fördelade på över 1,200 stationer varav alltså 400 ligger i Europa. Under det senaste året har Tesla i genomsnitt öppnat åtta nya stationer i månaden och installerat i genomsnitt 20 nya Superchargers per vecka.

 

Ionity_station

Övriga biltillverkare har gått ihop i laddnätverket Ionity som vill bygga 400 laddstationer i Europa de närmsta två åren. De invigde första stationen för två månader sedan, och har sedan dess byggt… två till. De får nog öka på takten om de någonsin vill hinna ikapp.

 


TCS två år sedan: Elbilsrace jorden runt

För två år sedan rapporterade vi om starten på andra jorden-runt tävlingen för elbilar. Elva team körde sina elbilar (och en eldriven buss!) i ett 80 dagar långt äventyr med många stopp i olika städer för att visa upp bilarna. Vart de än kom kunde de hitta el att ladda sina bilar med – till och med mitt i Gobi-öknen.

Tagged , , . Bookmark the permalink.
  • ME

    Nu låter jag som en sur gammal farbror, men det är väl tur att det inte finns så många Ionity, för de ser ju ut som förvuxna parkeringsautomater. Förfulning av vår miljö söndrar vårt sinne.

    Teslaladdarna är snygga, en fröjd för ögat. Fler sådana.

    • Marcus

      Jag struntar fullständigt i hur de ser ut. Bara de finns och fungerar. Allt annat är ointressant.