Aktieskutt

 

Hoppsan, vad hände med Tesla Motors aktiekurs? Upp från $190 till $250 på bara en vecka, med två stora skutt, $15 den 20:e och $30 den 25:e februari. Vad hände egentligen?

Den 20:e februari släppte Tesla Motors sin årsrapport där de visade bra försäljningssiffror, och alla kurvor åt rätt håll. Marknaden tog en glädjeskutt på $15 på en gång. Det var ju förståeligt med tanke på positiva mottagandet av årsrapporten.

TSLA2

Men den ännu större skutten den 25:e då? Vad hände då? Vad har Tesla Motors tillkännagett? Vad har vi missat för ny nyhet som fick aktiekursen att hoppa upp 15% på bara en dag?

Tesla Motors har inte tillkännagett någonting den dagen.

Det har däremot Morgan Stanley gjort.

Morgan Stanley är en utav de största investmentbankerna i USA, och 25:e februari meddelade de att de nu har blivit Tesla-frälsta. De mer än dubblerade sitt börvärde för Tesla-aktien, från $153 (som var långt under dåvarande kurs på kring $210) till $320 (långt över rådande kurs). Plötsligt från en dag till en annan tyckte de att Tesla Motors är värd långt mer än dess nuvarande aktiekurs.

Det utlöste en lavineffekt, med aktiehandlare som plötsligt vädrade lättjänta pengar och ville hoppa på tåget. Handeln med Tesla-aktier tiodubblades på en dag, vilket naturligtvis drev upp priset. Kommer intresset bestå? Är uppgången i aktiekursen bestående eller bara en övergående bubbla? Vem bryr sig? (Tja, förutom dem som har TSLA-aktier förstås 🙂 )

En långt viktigare fråga är hur en ansedd investmentbank som Morgan Stanley har lyckats bli övertygad om Tesla Motors framtid så in i milda grad att de fördubblar sitt börvärde för aktien på en dag? Vad fick dem att göra det?

Enligt Morgan Stanleys analytiker Adam Jonas beror det mer på Tesla Motors planerade gigafabrik än bilarna i sig. De hoppas Tesla Motors kommer att revolutionera batterimarknaden lika mycket som de har gjort med bilmarknaden. Tesla Motors kommer inte enbart bli en elbiltillverkare utan även tillverka batteripack till solcellsanläggningar och liknande andra användningsområden där stora mängder billiga batterier behövs. Den marknaden har potential att bli ännu större än Tesla Motors förväntade “game-changer” för bilindustrin – Tesla Model E.

Kul att medans några knappt ens har fattat vad Tesla Motors kommer att göra med bilindustrin har andra stora finansiella aktörer redan insett hur Tesla Motors kommer att hota många andra etablerade industrier också.

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.