Avgasbilsförsäljningen minskar i världen

CarSalesDown

Försäljningen av personbilar med förbränningsmotorer minskar för första gången på världens tre största marknader rapporterar sajten Cleantechnica.

Världens största bilmarknad Kina visar för första gången minskade försäljningsvolymer. Medan antalet nysålda personbilar med förbränningsmotorer minskade med 5% i 2018 jämfört med året innan ökade elbilsmarknaden till nästan det dubbla. 1.1 miljoner elbilar såldes år 2018 jämfört med 0.6 miljoner året innan.

Trenden är liknande även i Europa, som har på senare år vuxit till världens andra största bilmarknad. Medan försäljningen av bilar med förbränningsmotorer minskade med 30,000 bilar jämfört med år 2017 ökade elbilsförsäljningen med 101,000 bilar. Att antalet nyregistrerade bilar ökade i Europa beror helt och hållet på elbilarnas intåg.

Samma sak gäller även i USA, världens nuförtiden endast tredje största bilmarknad. Utan elbilarna skulle bilförsäljningen ha minskat i 2018 jämfört med året innan. Medan antalet personbilar med förbränningsmotorer minskade ökade elbilarna med 80%.

2017 kommer gå till historien som året då allra flest bilar med förbränningsmotorer någonsin såldes, “peak internal combustion engine”. Hädanefter kommer antalet sålda bilar med förbränningsmotorer att minska år efter år. Och elmotorerna på allvar ta över som främsta sättet att driva en bil. Många analytiker trodde trendbrottet skulle ha skett år 2018 men verkligheten verkar ha överträffat deras förväntningar med ett år.

De tidiga åren då elbilar var en nymodighet är nu över. Nu börjar framtiden. Trenden är tydlig. Övergången till en avgasfri bilflotta har börjat.

FremontTeslas

En faktor som utan tvekan accelererade utvecklingen är Tesla Model 3. Den var världens mest sålda elbil i fjol, med tillverkningsvolymer långt över konkurrenternas. 2018 påverkade den endast siffrorna för den amerikanska marknaden – i år kommer det levereras tiotusentals Model 3 till både de europeiska och kinesiska marknaderna. Förutom de direkta försäljningssiffrorna har Tesla även sporrat andra biltillverkare att satsa på elbilar – och har därmed levt upp till sitt motto “att påskynda världens övergång till hållbara transporter”.

 


TCS två år sedan: Omställningen kan gå väldigt snabb

Omställningen till elbilar kan gå snabbare än vad många tror. För två år sedan tittade vi på hur det gick till när Sveriges oljeförbrukning halverades på bara 4 år.

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • carlake

    Det är bara början och utvecklingen accelererar förmodligen.

  • gran71

    Förflyttningen från olja, till kol och gas har alltså börjat på allvar.

  • Kent Cederholm

    Vad är “Avgasbil”? Biogasbilar har ju avgasrör. Varför inte använda ordet fossilbränslebil eller fossilbil helt enkelt.