Bättre autopilot i 7.1

Nu när folk har vant sig vid Spotify i bilen börjar de lägga märke till de andra förbättringarna också i nya mjukvaran bilarna har fått. Som tex att autopiloten har blivit bättre. Förut var man tvungen att ha tydliga filmarkeringar på vägen för att kunna slå på autopiloten. Nu klarar den sig bättre på vägar med dåliga eller obefintliga filmarkeringar. Kontrasten mot gräset bredvid vägen verkar räcka.

Vi har i tidigare artiklar berättat om hur Teslas autopilot lär sig på egen hand och hur pålitlig den är. I en annan artikel berättade vi om att allt även Googles autopilot kunde år 2009 var att följa en fil på motorvägen. Teslas autopilot verkar uppvisa samma utvecklingsmönster som Googles: börja med det enklaste och sakta lägga till nya färdigheter. Skillnaden är att Tesla gör det “live”, så folk kan följa med i utvecklingen.

Lägg också märke till hur autopiloten saktar ner när den ska passera en cyklist! Den börjar lära sig uppfatta annat också än filmarkeringar och bilar. Flera ägare rapporterar även att den lägger sig bättre sidledes inom filen, förut var den ibland i vissa situationer läskigt nära sidoräcken eller mötande trafik.

Det autopiloten dock fortfarande inte klarar är vårt nordiska väder. Med snö på vägarna vägrar den ens försöka köra bilen. Våra medlemmar har rapporterat om att om radarn under bilens nos täcks av snö vill varken autopilot eller adaptiv farthållare fungera. Borsta bort snön för att få igång radarn.

Till och med om det inte är snö, bara minusgrader kan man få problem. Autopiloten kan då till synes utan anledning bli mycket sämre på att hitta och följa filmarkeringar och gör ibland konstiga farliga manövrar utan förvarning! Våra uppmärksamma medlemmar har dock hittat att detta beror på imma som bildas framför kameran som tittar framåt uppe vid backspegeln. För att få bort imman slå på uppvärmningen av backspeglarna! Det finns nämligen en liten värmeslinga även vid kameran som då slås på och värmer bort imman.

 


Från USA rapporteras det om att Tesla Motors fabrik i Fremont har börjat producera även icke-Signature bilar av Model X. Folk som har beställt vanliga versionen av Tesla Model X P90D har fått meddelande om att deras bilar har börjat produceras. Produktionen av de enklare Model X modellerna och europeiska bilar dröjer dock än.

 

 

Tagged , . Bookmark the permalink.