Bensinbristen i USA drabbade ingen elbilist

ColonialPipeline

Den 7 maj utsattes Colonial Pipeline, den enorma rörledningen som fraktar bensin från raffinaderierna i Texas till USA-s östkust för en ransomware cyberattack. Pipelinen som står för 45% av all bensin som förbrukas i östkuststaterna fick stängas av vilket resulterade i bensinkris i minst tolv delstater. Och i en ändlös rad av memes:

AmericansMadMax

När bensinstationerna på östkusten började få slut på bensin började folk hamstra bensin – vilket snabbade på förloppet och fick ännu fler stationer torrlagda.

GasToiletpaper

Det rapporteras att folk fyllde allt de hade med bensin: reservdunkar, flaskor – vissa till och med fyllde plastpåsar med bensin (vilket är ett otroligt dumt idé då bensin löser upp plasten).

FindGas

Det blev långa köer utanför de bensinstationer som fortfarande hade lite av den dyrbara vätskan kvar. Folk åkte runt runt på jakt efter bensin. Eller fick lämna bilen hemma när de skulle till jobbet. Samma pipeline försåg även flygplatserna med jetbränsle vilket resulterade i många inställda flyg. Halva USA lamslogs och det tog fem dagar innan rörledningen kunde öppna igen.

Cyberattacken kom visserligen från Ryssland men inte från statligt håll utan från hackergruppen Dark Side – som ironiskt nog fick gå ut med dementier på deras hemsida: “Vårt mål är att tjäna pengar, inte att skapa problem för samhället. Vi deltar inte i geopolitiken, ni behöver inte knyta oss till en definierad regering och leta efter våra motiv. Från och med idag introducerar vi moderering och kontrollerar varje företag som våra partner vill kryptera för att undvika sociala konsekvenser i framtiden.”

TeslaOwnersGasShortage

Samtidigt började det även skämtas om Teslaägare och andra elbilister som inte påverkades av bensinbristen alls. De kunde fortsätta köra sina elbilar utan problem och den elitism och avundsjuka som präglade folks syn på elbilister förstärktes under krisen: här sitter jag och köar för bensin medan de där i sina elbilar bara skrattar åt mig.

TeslaOwnersGasShortage2Ovan meme finns i två versioner: den som ovan, och en version med en extra bild under som sägs visa elbilister när strömmen går.

Problemet med den bilden är bara att det är inte så.

För mindre än tre månader sedan drabbades Texas av elbrist. Istället för bensinrör var det då elledningar som “torrlades”. Hela delstaten drabbades av enorma strömavbrott som pågick i flera dagar. Till råga på allt kom strömavbrotten under extrem vinterväder med temperaturer neråt -18 C°. Hur klarade sig elbilister då?

Alldeles utmärkt, faktiskt.

Strömavbrotten skapade faktiskt bensinbrist, mackarna fick stänga när de inte hade någon ström till pumparna. Folk bokstavligen frös ihjäl i sina hem, eller drabbades av kolmonoxidförgiftning när de försökte värma sig med gasspisar eller genom att starta bilen på tomgång.

Paradoxalt nog var det de som hade elbilar som klarade strömavbrotten och kölden bäst.

Teslaägare berättade hur de överlevde kylan genom att flytta in i bilarna och värma sig där. Och de kunde faktiskt även fortsätta köra bilarna. För även under det globala strömavbrottet kom strömmen tillbaka då och då någon timme och då kunde de passa på att ladda bilarna. För att inte tala om de som hade solpaneler.

Gång på gång ser vi hur den bästa överlevnadsprylen är elbilen:

FindGas

Som när USA-s östkust drabbades av orkaner för nåt år sedan. Bensinstationerna fick slut på bensin. Folk fick köa. Efter stormarna tog det månader innan alla mackar hade reparerats och kunde öppna igen. Samtidigt fungerade alla Superchargers och Tesla till och med låste upp bilarnas batterier så folk lättare kunde fly undan orkanerna.

Tsunami

Eller efter tsunami katastrofen i Japan 2011: elbilar var de enda som snabbt kunde komma igång. Elförsörjningen återställdes inom dagar, men att röja upp vägarna och reparera de skadade oljeraffinaderierna tog veckor och månader.

Folk brukar fråga: “Om det kommer en jordbävning eller annan naturkatastrof, vad ska du göra med din elbil då? Du kan ju inte ladda den längre då!”

Men erfarenhet visar att det är precis tvärtom: det första som händer vid minsta lilla katastrof är att mackarna får slut på bensin – medan elbilar bara susar vidare.

Undrar när första zombie-filmen kommer där hjälten åker runt i en elbil? Eller nästa Mad Max film? Det skulle nog vara en ögonöppnare för många!

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • Mocke

    i walking dead var det några som hade solpaneler. dock få elbilar.(fortfarande mad max som gällde)