Så överlevde Teslaägare kölden i Texas

TeslaICE

Texas lamslogs förra veckan av extrem vinterväder med temperaturer neråt -18 C°. Vanligtvis brukar det vara runt +10 C° i delstaten i februari. Folk som inte alls är vana vid vinterväder fick försöka värma sig bäst de kunde. I hus som inte alls var byggda för minusgrader. Och till råga på allt kollapsade Texas elsystem med långa strömavbrott som följd.

Amerikanska tidningar rapporterade om hur folk försökte värma sig med gasspisar eller genom att starta bilen på tomgång. Med resultat att flera personer dog av kolmonoxidförgiftning, medan andra helt enkelt frös ihjäl.

Paradoxalt nog var det de som hade elbilar som klarade strömavbrotten och kölden bäst. Flera Teslaägare berättade hur de klarade sig genom att flytta in i sina bilar:

En familj berättade: “Vi har bott tre nätter i vår Model 3 nu. Det går åt ungefär 5% batterikapacitet varannan timme. Det är -5 C° ute, -1 C° i garaget och +20 inne i bilen. Största problemet är att mobilnätet ligger också nere så vi är tvungna att spela Beach Buggy Racing om och om igen.”

I och med att det är en elbil behövde de inte vara rädda för att kvävas av avgaser med bilen stående i garaget. Tack vare elbilens gigantiska batterier klarade den ge värme kontinuerligt i nära två dygn. Då och då kom dessutom strömmen tillbaka och de kunde ladda bilen inför nästa natts sömn.

Tycker du att sånt där kan väl inte hända i vårt land bör du titta på serien Nedsläckt land på SVT Play: en kombination av dokumentär och dokusåpa om vad som skulle hända om strömmen i Sverige försvann en vecka. Det sägs att handlingen förlades till sommaren för att skulle det utspelat sig på vintern skulle så många frusit ihjäl att dokumentären skulle blivit alldeles för… mörkt.

 


CampfireTCS ett år sedan: Model 3 camping

I fjol berättade vi om hur du kan bädda en bekväm platt dubbelsäng inuti din Tesla Model 3 och varför övernattning i en elbil är så mycket skönare än i avgasbilar.

 

BörjeEkholmTCS ett år sedan: Nej Börje Ekholm, du kommer inte frysa ihjäl i en elbil

Ändå är det många som tror att det är kallt och farligt i elbilar. Som Ericssons VD Börje Ekholm. Vi kom med lugnande besked till honom.

 

 


mrcap

10% rabatt på MrCAP: Bilvårdsföretaget MrCAP erbjuder 10% rabatt till våra medlemmar på alla deras behandlingar. Passa på att göra din Tesla vårfin! Läs mer här.

Tagged . Bookmark the permalink.