Så överlevde Teslaägare kölden i Texas

TeslaICE

Texas lamslogs förra veckan av extrem vinterväder med temperaturer neråt -18 C°. Vanligtvis brukar det vara runt +10 C° i delstaten i februari. Folk som inte alls är vana vid vinterväder fick försöka värma sig bäst de kunde. I hus som inte alls var byggda för minusgrader. Och till råga på allt kollapsade Texas elsystem med långa strömavbrott som följd.

Amerikanska tidningar rapporterade om hur folk försökte värma sig med gasspisar eller genom att starta bilen på tomgång. Med resultat att flera personer dog av kolmonoxidförgiftning, medan andra helt enkelt frös ihjäl.

Paradoxalt nog var det de som hade elbilar som klarade strömavbrotten och kölden bäst. Flera Teslaägare berättade hur de klarade sig genom att flytta in i sina bilar:

En familj berättade: “Vi har bott tre nätter i vår Model 3 nu. Det går åt ungefär 5% batterikapacitet varannan timme. Det är -5 C° ute, -1 C° i garaget och +20 inne i bilen. Största problemet är att mobilnätet ligger också nere så vi är tvungna att spela Beach Buggy Racing om och om igen.”

I och med att det är en elbil behövde de inte vara rädda för att kvävas av avgaser med bilen stående i garaget. Tack vare elbilens gigantiska batterier klarade den ge värme kontinuerligt i nära två dygn. Då och då kom dessutom strömmen tillbaka och de kunde ladda bilen inför nästa natts sömn.

Tycker du att sånt där kan väl inte hända i vårt land bör du titta på serien Nedsläckt land på SVT Play: en kombination av dokumentär och dokusåpa om vad som skulle hända om strömmen i Sverige försvann en vecka. Det sägs att handlingen förlades till sommaren för att skulle det utspelat sig på vintern skulle så många frusit ihjäl att dokumentären skulle blivit alldeles för… mörkt.

 


CampfireTCS ett år sedan: Model 3 camping

I fjol berättade vi om hur du kan bädda en bekväm platt dubbelsäng inuti din Tesla Model 3 och varför övernattning i en elbil är så mycket skönare än i avgasbilar.

 

BörjeEkholmTCS ett år sedan: Nej Börje Ekholm, du kommer inte frysa ihjäl i en elbil

Ändå är det många som tror att det är kallt och farligt i elbilar. Som Ericssons VD Börje Ekholm. Vi kom med lugnande besked till honom.

 

 


mrcap

10% rabatt på MrCAP: Bilvårdsföretaget MrCAP erbjuder 10% rabatt till våra medlemmar på alla deras behandlingar. Passa på att göra din Tesla vårfin! Läs mer här.

Tagged . Bookmark the permalink.
 • sesundbackl

  Ja, man vet aldrig när det händer och då är det bra att ha till hands. Hur mycket längre kan man klara sig med den nya värmepumpen i Teslan?

  • Eldaria

   Jag har ingen Tesla, (änn). Men vi har vintercampat ett par gånger i vår 28kwh Hyundai Ioniq från 2017, den har värmepump. Att hålla 22 grader inne i bilen, under 12 timmar med runt -5 grader, tog ca: 25% av batteriet. Och den har inget Camping mode eller liknande utan det är med körläget på men med släckta lysen.
   Här är en video från första gången vi gjorde det, då var vi inkopplade med portabla laddaren.
   https://www.youtube.com/watch?v=YNFqobLfJIY

   • UmeSverker

    Var försiktig tills du fått ditt nya batteri, det är ju Hyundai som återkallar alla batterier nu. Grattis!

   • sesundbackl

    Tack för info och ha en fin dag!

  • https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/1149036345109382/ Efraim EP Pettersson

   TeslaBjörn har testat:
   https://youtu.be/bpzB3RbjuHI

 • Marcus

  Igår hade vi fjärde strömavbrottet sedan årsskiftet. Nu är det ju inte så kallt längre, och vi kan dessutom klara oss med vedeldning, och mat kan lagas på gasspisen i husvagnen. Men visst saknar man möjligheten att använda bilen som power bank. Det är så tråkigt att veta att energin finns där inom räckhåll, fast ändå oåtkomlig.

 • Mikael Palm

  Jag använde min tesla som rullande hotell när jag bilade runt på Madeira.
  https://teslaclubsweden.se/forum/viewtopic.php?f=47&t=16945

  Förra sommaren när jag hade +28 C i sovrummet bäddade jag ner mej i bilen i stället.

  Bortbjuden på festligheter?, ta bilen och sov ut i den tills du är fräsch att köra hem.

  Det kommer att bli många rullande hotellresor när pandemin är under kontroll.

 • UmeSverker

  Dreamcase är ett bra tillbehör. Perfekt att sova några timmar på natten nära en SuC. Toppa upp på morgon kvisten för nästa etapp. Sover lika bra som på hotell sparar en massa tid och pengar. Funkar lika bra sommar som vinter. Används både privat och i tjänst. Ett gymkort så fixar man träning och dusch.