Renault Zoe slog Tesla Model 3 i Europa i fjol

Zoe2020

Bäst säljande elbilen i Europa i fjol var Renault Zoe enligt data sammanställt av EV-Volumes för sajten Clean Technica. Nästan etthundratusen Renault Zoe levererades till lyckliga köpare runt om i Europa. Inte undra på det då den nya förbättrade modellen av Zoe som släpptes i slutet av 2019 är en riktigt riktigt bra småbil. Den har även fått CCS snabbladdning nu, något som gamla modellen saknade. (Tyvärr är max laddeffekt fortfarande endast 46 kW.) Bra komfort och räckvidd i kombination med lågt pris har visat sig vara en vinnande kombination.

Tesla levererade drygt 87 tusen Model 3 till europeiska kunder i fjol och kom därmed tvåa på kontinenten. Den kostar nästan dubbelt så mycket som Renault Zoe men sålde ändå nästan lika bra. I Sverige har Model 3 till och med gått om Zoe i december 2020 och är nu Sveriges mest sålda elbil.

Övriga elbilar man ofta hör talas om i nyheterna som VW ID.3, Hyundai Kona EV, Audi E-tron, mfl sålde långt färre bilar än dessa två. De flesta kom upp i mindre än hälften av Zoes och Model 3 försäljningssiffror.

Elbilar sålda i Europa januari-december 2020:

EV_top10_Europe_2020

Volkswagen gjorde ett strongt spurt på slutet av året. Av de nästan 57 tusen ID.3 levererade under 2020 levererades 28 tusen under december månad! Som vi rapporterade var Volkswagen ID.3 den mest sålda bilmodellen alla kategorier i december i Sverige – den till och med körde om ständige ettan Volvo V60! Det verkar dock ha blivit en engångs-tsunami av ID.3: för att undvika utsläppsböter betade Volkswagen av långa listan av förbeställda bilar och levererade dem alla innan årsskiftet. En del bilar till och med köptes av återförsäljarna för att ha som lagerbilar, allt för att få upp försäljningssiffrorna för året. Mycket riktigt kollapsade försäljningen efter årsskiftet.

Nissan Leaf gjorde ett riktigt katastrof-år. Den forna ledaren har nu halkat ner till sjundeplats. Som rentav kunde ha blivit niondeplats också om bara Peugeot och Kia skulle sålt några hundra bilar till.

Peugeot208ev

Peugeot 208 EV har inte varit någon större succé i Sverige, endast 251 av dem levererades till svenska kunder i fjol – men verkar ha tagit södra Europa med storm. Det sägs att 25% av förbeställningarna av Peugeot 208 var av den elektriska versionen och hela 31 554 levererades till europeiska kunder i fjol, endast 237 färre än antal Nissan Leaf under året!

I Sverige vanliga och ofta omtalade elbilar som Hyundai Ioniq och Polestar 2 kom över huvud taget inte med på topp-tio listan. För att inte tala om mer udda lyx-elbilar från Jaguar, Mercedes och Porsche.

 

Läs även:

Tesla nummer ett i Kina

Tesla dominerar den amerikanska marknaden

Sveriges mest sålda bil är en elbil!

Sveriges vanligaste elbil är nu Tesla Model 3

Tagged , . Bookmark the permalink.