Snön glider av Teslas soltak

SolarRoofSnow

Folk som har fått Teslas Solar Roof taktegel med inbyggda solceller konstaterar glatt överraskat att snön verkar inte fastna på dem utan kana av. Därmed kan soltaket ge mer energi även på vintern.

Fler och fler kunder får nu (äntligen) leveranser av Teslas länge emotsedda soltak Solar Roof. Takpannorna med inbyggda solceller visades först upp redan 2017 men de första riktiga leveranserna till slutkunder kom igång först 2019, och även då framför allt i USA-s södra delstater som har mycket sol.

Årets köldknäpp i USA har dock kommit med minusgrader och snö även i de delstaterna. Vi rapporterade igår om hur Teslaägare i Texas tog tillflykt i sina bilar undan kylan.

Förvånade Solar Roof ägare konstaterade glatt att snön bara gled av deras tak. Huset till vänster har Solar Roof, till höger konventionellt tak:

SolarRoofSnow2

Teslas VD Elon Musk förklarade hemligheten: ytan på Solar Roof takpannor är lite hydrofob så vatten, snö och is har svårare att få fäste:

En så enkel lösning som man undrar varför inte fler solpaneltillverkare har tagit efter?

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Per Jonsson

  Då blir min fråga. Vinner man mer på produktionen under vinterhalvåret än man förlorar i värmeförlust när man inte har extra-isolering i form av snö på taket?

  • Markus Westerberg

   Haha, det där var ju en intressant fråga :D

  • Daniel Westerberg

   Man vinner inget i stort sett eftersom undertaket är ventilerat för att inte ruttna bort av kondens. Snö på taket hjälper mao. föga som isolering om man inte har ett i stort sett oisolerat och oventilerat tak, dvs 100 år eller äldre.

 • JN

  Kanske mer relevant att jämföra med ett tak med samma lutning som har vanliga solceller och inte en sträv yta.

 • Kurt Hansson

  Avgörande skillnad är att Teslas shingel sitter ända ned till takfoten, vilket gör att snö och is inte stoppas upp eller lägger sig som en hindrade vall nedanför, vilket är mer regel än undantag på de installerade solpanelanläggningarna på villatak i Sverige. Att det sedan kan öka risken för att snö och is träffar folk eller djur, liksom bilar eller annat som finns nära måste beaktas. Alla solceller når plusgrader på ytan, ner åt 5-7 minusgrader C, så fort solstrålarna träffar ytan.

  • Lars Kongo

   Risk för snöras från tak måste väl alltid beaktas? Det föreligger ju fastighetsägaren att se till att snöras från tak inte kan träffa personer eller egendom (till exempel genom att montera snörasskydd på de ställen där sådana risker förekommer) oavsett materialval på taket. Eftersom själva grundtanken att snö, is och regn SKA kunna glida av taket så har friktionen på materialet i grund och botten inget med saken att göra (man kan inte räkna med att betongpannor har så hög friktion så snöras aldrig förekommer, finns det risk för folk eller fä nedanför så är man skyldig att utföra motåtgärder).