BMW-tjuven

OminteTesla

Vi frågade våra medlemmar som har en Tesla Model S vad de troligtvis skulle ha köpt för en bil om inte Tesla fanns? På måfå listade vi några (premium) bilmärken att välja mellan – vår röstningssystem begränsar tyvärr max antal valmöjligheter till 10.

Resultatet blev en överraskande totalseger för BMW. Eller ska vi kanske kalla det för totalförlust, för enligt diagrammet så är det ju just från den Bayerska biltillverkaren som Tesla Motors verkar ha stulit flest kunder från.

På andra plats kommer Audi, men med mindre än hälften så många röster som BMW fick. Både Audi och BMW tillverkar ju sportiga premiumbilar så det är kanske förståeligt att det är framför allt de som lockas av sådana bilar som även börjat fastna för elektriska uppstickaren från andra sidan Atlanten.

Tredje platsen kneps däremot totalt överraskande av Land/Range Rover! Alla 4 som röstade på “Annan premiumbilmodell” i omröstningen skrev nämligen i kommentarerna att de skulle antingen ha köpt en Land Rover eller en Range Rover. Trots att de känns som från Model S totalt olika bilar finns det tydligen ändå något i Teslan som kan få en Land Rover körares hjärta att börja klappa lite extra.

Mercedes och Jaguarkunder verkar däremot leta efter andra kriterier när de ska välja bilar. En Tesla verkar enklare kunna omvända en inbiten BMW-fantast än dem. Ska man spekulera efter orsaker är det kanske sätena och förarkabinens finish som skulle kunna förbättras ännu mer? För en mjuk ljudlös motor med mycket drag har ju Model S redan…

Vad Porscheförare saknar i Teslan tål också att spekuleras i. Motorljudet? Bankörning?

Vissa skulle enligt kommentarerna de har lämnat till undersökningen ha valt Nissan Leaf eller annan elbil om inte Tesla fanns, och efterfrågade ett sådant valalternativ. (Deras röster landade nu istället i “vanlig” bil stapeln.) Frågan är dock om de blev “elfrälsta” redan innan eller först efter första gången de testkörde en Tesla?

Att Aston Martin, Ferrari, Lamborghini och Maserati fick så få röster kan helt enkelt bero på att det är färre som öht brukar köpa dessa bilar i Sverige. Statistiska underlaget var ju ganska så begränsat – 45 av våra 235 medlemmar som äger en Tesla har svarat på undersökningen.

 


Helgläsning: Wait but why – How Tesla Will Change The World

Har du en lugn stund över i helgen kan vi varmt rekommendera Tim Urbans humoristiska djupa analys av vad Energi, Bilar och Tesla Motors egentligen är. Ja, texten är lååång, men väl värt att läsas!

 


TCS ett år sedan: Dragon V2

För ett år sedan berättade vi om SpaceX nya rymdfarkost Dragon V2. SpaceX är Elon Musks andra bolag. Förutom att tillverka elbilar bygger han ju raketer också. Dragon V2 är lika stor tekniksprång för rymdskepp som Tesla är för bilar. Läs mer om Dragon V2, SpaceX och Elon Musks livsmål.

 

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---