Det kommande året

Det kommer bli ett spännande Tesla-år nästa år! Det är så mycket spännande och roligt vi har att se fram emot. År 2014 kommer bli Teslas genombrott i Sverige!

Tesla Motors kommer att öppna minst en permanent butik i Sverige. Vi vet att förberedelserna inför det kombinerade verkstaden och utställningslokalen i Stockholm är redan igång. Varje gång jag frågar Andy eller de andra Tesla-anställda om butiken får de ett sånt där Mona Lisa-leende på läpparna och hintar lite om att butiken är på gång men de får inte säga var den ska hamna. Min gissning är dock att det blir någonstans i innerstaden… i närheten till Stureplan, kanske? Sedan är inte att förglömma att på Tesla Motors karta är även Göteborg markerad som “coming soon” och Tesla Motors söker personal dit också.

Tesla Motors kommer att bygga Supercharger snabbladdstationer i Sverige. Vi vet att de planerar att bygga laddstationer på ungefär tolv ställen i Sverige. Utbyggnaden i Europa har kommit igång, det finns Superchargers på 13 olika ställen redan. Nästa år kommer att vara stora boomen av utbyggnaden av Superchargers runt om i Europa och även i Sverige. Enligt officiella kartan hoppas de bli färdiga till slutet av 2014. Ifall de lyckas med det återstår att se; i USA är de nån månad efter i planerade utbyggnadstakten av Superchargers, i Europa ligger de enligt planerna än så länge. Men vi har hört ryktesvägen att första Superchargern i Sverige kommer att invigas redan i första kvartalet nästa år! Var vill de inte avslöja än (Mona Lisa leende igen) men min privata gissning är att först kommer de prioritera att sammanbinda nätverken i Norge och Tyskland, så att de första svenska Supercharger stationerna kommer att hamna längs E6 mellan Göteborg och Malmö. Bygger de två-tre Supercharger där kan Tesla-ägare plötsligt åka från Bergen i Norge till Venedig i Italien helt gratis (minus broavgiften på Öresundsbron). Det kommer att bli en ögonöppnare för många som tvivlar på elbilar som långfärdsbil! Mot slutet av nästa år kommer vi nog få Superchargers längs E4 också, och längs E18 mellan Stockholm och Oslo. De planerade laddstationerna uppåt Sundsvall och Östersund dröjer kanske till början av 2015, ifall utbyggnadstakten blir försenad i Europa.

Vi kommer att få en “Täby-boom” av bilar. Precis som det föds extra många barn nio månader efter midsommarafton kan vi se fram emot extra många Model S levererade 5-6 månader efter Tesla Motors monter i Täby Centrum. Varje gång jag hade vägarna förbi där var det hårt tryck på alla säljare, många kunder som ville få mer information om bilen, boka testkörning, och beställa bilar. Att bilen visas upp för gemene man, och de får riktig fakta om elbilar och om Tesla Model S hjälper naturligtvis säljvolymerna på traven.

Elbilsmyterna kommer att slaktas på löpande band. Fortfarande är det alldeles för många i Sverige som uttalar sig tvärsäkert om elbilar utan att någonsin ha suttit i en. Glädjande nog har jag iaf redan märkt en försiktig vändning i debattklimatet. Det folk kunde häva ur sig för några månader sedan kan de inte längre, när svensk biltidning efter biltidning kommer med positiva testrapporter, när fler och fler har testkört bilarna, när fler och fler får kunskap -bland annat från oss!- om vad moderna elbilar kan idag. Där har ni som redan vet en hel del om Tesla Model S och elbilar en viktig utbildningsroll, i samtal på fikaraster och med bekanta. Låt inte elbilsmyter få yttras oemotsagda! Tesla Motors personal har också en viktig utbildningsroll att göra nästa år.

Tesla Model X kommer att börja säljas. Teslas nya modell kommer att börja säljas mot slutet av nästa år. Troligtvis kommer det inte att hinna säljas några i Sverige under 2014 (pga leveranstiderna från USA), men beställningssidan kommer att komma upp under året så vanligt folk kan börja beställa dem (redan idag finns en preliminär kö man kan signa upp sig på). Det kommer att komma en hel del spännande nyheter om Model X under året, som vi ser fram emot att förmedla!

Fler elbilar kommer att komma ut på marknaden. Det kommer att släppas en lång rad nya elbilar på svenska bilmarknaden. BMW i3 naturligtvis, och Renault Zoe, och absolut inte att förglömma svensk-kinesiska NEVS el-SAAB! Dessa bilar -om än underlägsna Tesla Model S- kommer ändå att hjälpa till öka folks medvetenhet om elbilar, och vi kan lugnt förvänta oss att de alla kommer att jämföras med Tesla Model S när de testas i olika media.

Det är så många nyheter vi ser fram emot nästa år så jag har säkert glömt hälften här. Vilken svensk “kändis” kommer att vara först med Tesla? När kommer första Europeiska långfärden (som jag beskrev ovan) att genomföras? Vad kommer priset bli på Model X? När släpps fyrhjulsdrift till Model S? Hur många Tesla säljs i Sverige nästa år? Frågorna är många.

För Tesla Club Swedens del ser vi också fram emot ett spännande år. Vi hoppas bli fler än tusen medlemmar, och vi hoppas behöva byta servrar på grund av ökad trafik :-) Vi kommer nog införa någon slags differentiering mellan “vanliga” medlemmar och de som faktiskt äger en Tesla. Vi kommer att anordna fler träffar, och vi kommer att fortsätta med vår dagliga rapportering av nyheter.

Nu tar nyhetsrapporteringen juluppehåll. Vi återkommer med friska tag i början av nästa år. Fortsätt dock diskussionerna på vårt forum, och läs gärna om våra gamla nyhetsartiklar i arkivet.

Gå nu och kolla paketen under julgranen ifall någon av dem kanske innehåller en liten bilnyckel formad som en Model S!

Tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.