Elbilsbranden som inte fanns

 

I måndags kväll gick det ut ett Viktigt Meddelande för Allmänheten om en elbilsbrand i Svedala. Allmänheten uppmanades stanna inomhus och stänga dörrar och fönster. Uppmaningen visades i Sveriges Televisions sändningar över hela landet och återgavs även i Sveriges Radio: “LARM: Kraftig rökutveckling från elbilsbrand i Svedala”.

Som president för Sveriges största elbilsklubb började jag på en gång få syrliga meddelanden i mejlboxen om de där farliga elbilarna som brinner som facklor bara man tittar lite snett på dem och titta nu brinner det en igen. På vårt online-forum började folk fråga vad det var för elbil som brann?

Svaret är helt skruvat, men tyvärr ack så typiskt: det var ingen elbil som brann.

Det var en alldeles vanlig bensinbil som brann. Branden var troligtvis anlagd.

Bredvid den brinnande bensinbilen stod det en… nej inte ens där stod det en elbil.

Bredvid den brinnande bensinbilen stod det en Volvo laddhybrid.

Som blev svedd på ena sidan.

Enligt ögonvittnen på plats var bilarna helt släckta efter ca 40 minuter. Brandkåren i Svedala bevakade dock hybridbilen sedan under resten natten.

Var det någon på brandkåren som överreagerade? Behövdes det verkligen skickas ut ett Viktigt Meddelande för Allmänheten över hela vårt avlånga land på grund av händelsen? Det kan man ha olika uppfattningar om.

Men en sak är säker: Det står än idag “elbilsbrand” på såväl Sveriges Radios hemsida som i flera andra medier som återgav händelsen. Ingen har kommit med någon rättelse.

EDIT 10:54: Efter att våra läsare hade kontaktat Sveriges Radio har de nu ändrat rubriken till “Kraftig rökutveckling från bilbrand i Svedala” och artikelns text till “En elhybridbil utsattes för eld av en intilliggande bensinbil som brann i Svedala under måndagskvällen.”

Vi elbilister känner tyvärr igen händelseförloppet så väl: det räcker med en brand inom hundra meters radie från närmsta elbil så basuneras det ut om ELBILSBRAND!!! och allmänhetens skeva bild om hur lätt elbilar kan sticka i brand underblåses igen.

Vi känner igen det från branden som härjade i parkeringshuset på Stavangers flygplats i Norge i januari i år. Först basunerade alla medier ut att branden startades av en elbil – sedan när det visade sig vara en gammal dieselbil var det ingen som skrev om det längre. Det är ju inte lika bra story – bilar med förbränningsmotorer brinner ju hela tiden, ingen är ju intresserad av sånt… 🙄

Eller när de anlagda bilbränderna härjade i fjol. En av bilarna som stacks i brand var faktiskt en elbil. Den fick busarna hälla bensin på för att få fjutt på den 🙂

 


DSC03422Läs även: Är elbilar brandfarliga?

Hur ofta brinner elbilar? Utvecklar de giftig rök? Är de svårsläckta?
Här hittar du statistik och forskningsrapporter om elbilsbränder!

Bookmark the permalink.