Elbilsbranden som inte fanns

bilbrandsvedala

I måndags kväll gick det ut ett Viktigt Meddelande för Allmänheten om en elbilsbrand i Svedala. Allmänheten uppmanades stanna inomhus och stänga dörrar och fönster. Uppmaningen visades i Sveriges Televisions sändningar över hela landet och återgavs även i Sveriges Radio: “LARM: Kraftig rökutveckling från elbilsbrand i Svedala”.

Som president för Sveriges största elbilsklubb började jag på en gång få syrliga meddelanden i mejlboxen om de där farliga elbilarna som brinner som facklor bara man tittar lite snett på dem och titta nu brinner det en igen. På vårt online-forum började folk fråga vad det var för elbil som brann?

Svaret är helt skruvat, men tyvärr ack så typiskt: det var ingen elbil som brann.

Det var en alldeles vanlig bensinbil som brann. Branden var troligtvis anlagd.

Bredvid den brinnande bensinbilen stod det en… nej inte ens där stod det en elbil.

Bredvid den brinnande bensinbilen stod det en Volvo laddhybrid.

Som blev svedd på ena sidan.

Enligt ögonvittnen på plats var bilarna helt släckta efter ca 40 minuter. Brandkåren i Svedala bevakade dock hybridbilen sedan under resten natten.

Var det någon på brandkåren som överreagerade? Behövdes det verkligen skickas ut ett Viktigt Meddelande för Allmänheten över hela vårt avlånga land på grund av händelsen? Det kan man ha olika uppfattningar om.

Men en sak är säker: Det står än idag “elbilsbrand” på såväl Sveriges Radios hemsida som i flera andra medier som återgav händelsen. Ingen har kommit med någon rättelse.

EDIT 10:54: Efter att våra läsare hade kontaktat Sveriges Radio har de nu ändrat rubriken till “Kraftig rökutveckling från bilbrand i Svedala” och artikelns text till “En elhybridbil utsattes för eld av en intilliggande bensinbil som brann i Svedala under måndagskvällen.”

Vi elbilister känner tyvärr igen händelseförloppet så väl: det räcker med en brand inom hundra meters radie från närmsta elbil så basuneras det ut om ELBILSBRAND!!! och allmänhetens skeva bild om hur lätt elbilar kan sticka i brand underblåses igen.

Vi känner igen det från branden som härjade i parkeringshuset på Stavangers flygplats i Norge i januari i år. Först basunerade alla medier ut att branden startades av en elbil – sedan när det visade sig vara en gammal dieselbil var det ingen som skrev om det längre. Det är ju inte lika bra story – bilar med förbränningsmotorer brinner ju hela tiden, ingen är ju intresserad av sånt:roll:

Eller när de anlagda bilbränderna härjade i fjol. En av bilarna som stacks i brand var faktiskt en elbil. Den fick busarna hälla bensin på för att få fjutt på den :-)

 


DSC03422Läs även: Är elbilar brandfarliga?

Hur ofta brinner elbilar? Utvecklar de giftig rök? Är de svårsläckta?
Här hittar du statistik och forskningsrapporter om elbilsbränder!

Bookmark the permalink.
 • sesundbackl

  Bra att du reagerar!

 • Jan-Erik Sebestyen

  Det effektivaste stället att ljuga på är i public service.

  • Motörhead

   I detta fallet har medierna, inklusive Aftonbladet, Expressen samt även exempelvis Upsala Nya Tidning (och även s.k “alternativ media”) bara återgett samma nyhetsflash som TT rapporterat, som i sin tur har sitt ursprung från.. räddningsledningen. Det är inte första, och absolut inte sista gången det blir både fort och fel i nyhetsrapporteringen. oavsett om det är public service eller inte.

   • Jan-Erik Sebestyen

    De utger sig inte för att komma med sanningen.

    • Motörhead

     Räddningsledningen hos Räddningstjänsten Syd?

 • Björn

  Har skrivit till p4malmohus@sverigesradio.se. Fler borde göra det och påtala bristerna i rapporteringen.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Nu har de ändrat till “Kraftig rökutveckling från bilbrand i Svedala”

   Tack Björn och andra som påverkat!

   • Björn

    Toppen

   • johannesbrorsson

    Fortfarande fel i texten under bilden i artikeln dock. Edit: Nu fixat.

 • Spjerne

  Fick svar på varför de skrev elbil…

  “Nu var det ju själva batteriet som var problemet i den här branden, till skillnad från bilbränder det annars rapporteras om. Det blir svårt att låta bli att berätta det.
  Men tack för dina synpunkter, ha en fin dag”.

  • Snåla Grisen

   Vad?! Vad i hela friden menar människan? Varför är batteriet problemet? Är det ett större problem än en behållare med säg 60 liter brandfarlig vätska i en tunn plåtbehållare? Vad är det de vill berätta egentligen, vad är nyhetsvärdet? Asså, den som skrev detta borde inte få jobba som journalist….

  • martinot

   Vilka nötter! Alla bilar har batterier, menar de därmed att alla bilar definieras “elbilar”? :D

   Dagens journalister… jösses!

 • jonash

  Intressant att det pratas så mycket om giftiga gaser från elbils vs fossil -bilbränder men aldrig någon som ger nån källa på hur stor skillnaden faktiskt är?
  Hittade den här studien efter lite googlande där de bränt 3 vanliga och 1 elbil utan att kunna se nån betydelsefull skillnad i giftiga gaser (tolkar jag det som): https://hal-ineris.archives-ouvertes.fr/ineris-01863930/document.
  Vad finns det annars för data på detta?

 • Snåla Grisen

  Anmärkningsvärt men föga förvånande. Jag har inte speciellt högt förtroende för SR och SVT när det gäller att rapportera nyheter på ett sakligt och neutralt sätt, det finns det hur mycket exempel på som helst. Tråkigt att nu även elbilar får en slev av deras vinklade journalistik.

 • Joakim Lind

  Skärp er!