Färre insekter på vindrutan

nobugs

Tycker du att du behöver inte skrapa bilens vindruta lika ofta som förr är du inte ensam. Många av oss kommer ihåg att när man reste på semester som barn fick pappa stanna varannan timme och rengöra vindrutan från insekter. Så är det inte längre. Nu kan man åka många mil med bara enstaka insekter som mosas mot vindrutan. Men det beror tyvärr varken på bättre vindrutetorkare eller insektsvänligare vindrutor.

Sedan 1990 har 75% av alla ryggradslösa djur försvunnit från Västeuropa. “Studie efter studie visar att antalet insekter minskar” berättar naturvårdaren Scott Black i SVT-s Dokument utifrån: Massmordet på insekterna. “De minskar både i mångfald och i mängd. Det betyder dels att det finns färre pollinatörer men också färre att ätas som föda.”

Massdöden bland insekterna har fått namnet “vindrutefenomenet”.

Fast det som är goda nyheter för din vindruta är mindre goda för alla fåglar och djur som har insekter som föda. Och för alla växter som behöver insekter för att pollineras. Och för dig som hoppas kunna äta kött och frukt även i framtiden.

Rycker man undan basfödan längst nere i näringspyramiden kommer även arter högre upp att bli drabbade när deras föda i sin tur minskar. Vissa forskare benämner insektsdöden som en “massutrotning värre än dinosauriedöden”.

En av anledningarna till insektsdöden anses vara den breda användningen av kemiska bekämpningsmedel i jordbruket. EU-kommissionen la i slutet på juni fram ett förordningsförslag som syftar till att halvera användningen av kemiska växtskyddsmedel till år 2030.

ecoRobotixBåde enstaka bönder och EU-parlamentarier från bland annat Italien har oroat sig för minskade skördar om bekämpningsmedlen halveras – men det finns hjälp. AI och självgående robotar kan i framtiden minska på eller rentav helt eliminera behovet av bekämpningsmedel.

Läs mer om det i vår artikel Ogräsmördarrobotar.

Bookmark the permalink.