Första året med konflikten

På söndag är det ett år sedan IF Metall påbörjade sin konflikt mot Tesla. Då årsdagen uppmärksammades av tidningar, radio, TV och annan media fick jag i upprepade intervjuer besvara frågan “hur drabbas ni Teslaägare av konflikten?”

Mitt korta svar var “inte alls”. Folk har kunnat hämta ut sina bilar som vanligt. Bilar har blivit lagade som vanligt. Tesla har verkligen gjort allt i deras makt för att vi kunder inte ska bli drabbade.

Tesla har haft ett helt galet framgångsrikt år under konflikten. Under året har Tesla Model Y varit den mest sålda bilmodellen i Sverige, alla kategorier inklusive avgasbilar. Tesla har ökat sin marknadsandel under konflikten. Förra månaden var var femte bil som sålts i Sverige en Tesla! Tesla har öppnat ny verkstad i Jönköping, och ska snart öppna en till i Kalmar. De har även invigt 178 nya Supercharger laddare, de senaste 8 i förrgår i Linköping. Fast tyvärr har vi även fått “spökstationer” som inte gick att inviga pga Seko-s blockad.

För ett år sedan var vi på plats på konfliktens första dag, den 27:e oktober 2023 och kunde rapportera att ingen av Teslas fordonstekniker i Upplands Väsby strax norr om Stockholm strejkade.

Redan då, den första dagen märkte man att detta blir en annorlunda konflikt. Det stod inte några Tesla-anställda utanför och demonstrerade med plakat, tvärtom tyckte de att “att ingen gick ut i strejk är väl ett tecken på vad vi tycker” som en av teknikerna sa till mig då.

De fordonstekniker jag pratat med under det gånga året berättar att de vill inte strejka. Som svar till strejkvakternas “konflikt” västar har de tryckt upp egna “Tack, det är bra” västar. Det är inte elaka företaget Tesla som tvingat på dem västarna, det är teknikerna själva som stolt bär dem.

Det är en konstig konflikt vi ser här. Där strejkvakterna utanför lokalerna inte består av de strejkande, utan av inbussade fackrepresentanter från andra företag. “Strejkvakt-brytare”, som en av Teslas fordonstekniker skämtsamt benämnde dem.

Efter ett års konflikt ser vi två parter som har målat in sig i var sitt hörn och vägrar ge med sig, vägrar backa en enda centimeter. Om Tesla tyst skulle skrivit på på en gång, för sju år sedan skulle ingen ens ha reagerat. Och de kunde bara ha hävdat att “yes, but that is the Swedish way”. Och för IF Metall blev det säkert något av en chock när så få tekniker uppmärksammade deras kallelse till strejk. “Det är så klart en besvikelse” sa IF Metalls ordförande Marie Nilsson till Dagens Nyheter, “det är klart att vi aldrig hade gått ut i strejk om vi inte trodde att vi skulle få med oss en majoritet av medlemmarna”.

Det är inte Teslas svenska ledning IF Metall behöver övertyga om kollektivavtalets fördelar. Inte ens någon elak miljardär i USA. Utan just de fordonstekniker de kämpar för.

Fordonsteknikerna själva säger: “Varför är det ingen som lyssnar på oss som jobbar hos Tesla? Är vi rädda? Absolut inte för vår arbetsgivare. Är vi rädda för IF Metall? Ja, vi är rädda för facket.” Att behöva gå förbi bittra strejkvakter varje dag till och från jobbet är kanske inte det bästa sättet att övertyga Teslas tekniker om fackets förträfflighet.

Det är därför vi tyvärr tror att konflikten kommer bli långvarig. Lägg märke till dagens rubrik: “Första året med konflikten”. Tyvärr tror vi att vi får skriva liknande artiklar i flera år framöver.

Tesla är vana vid långa konflikter. I företagets egna hemland USA får Tesla inte sälja sina bilar i 13 delstater. De delstater kräver att bilar måste säljas via bilhandlare. I 16 år har Tesla envist vägrat. I Texas -samma delstat Tesla har sitt största fabrik- kan kunden titta på Teslas bilar i butik men inte köpa en där. Istället ska kunden gå hem och beställa bilen från Teslas webbsida. Tesla exporterar sedan bilen på pappret ut från delstaten och importerar den igen innan den levereras till kund. Utan skyltar. Kunden får själv hämta ut skyltarna från myndigheterna.

Det IF Metall hoppas ska vara ett avgörande slag har Tesla levt med i 16 år i sitt eget hemland.

Finns det då inget väg ut ur dödläget? Att någon utav parterna ger upp och ger efter är tyvärr inget vi kan hoppas på. Lösningen facket föreslog, att Tesla lejer ut arbetet på entreprenad som i sin tur tecknar kollektivavtal går också tvärt emot Teslas företagskultur där de vill göra allt själva, “in-house”.

Enda möjliga lösning vi kan skönja skulle vara att utnyttja det förslag Elon Musk själv gav till amerikanska fackförbundet UAW när de ville teckna kollektivavtal i Teslas bilfabrik i Fremont utanför San Francisco: om en majoritet av Teslas anställda röstar för facklig anslutning skulle han respektera deras beslut.

Men för det måste IF Metall först vinna Tesla-teknikernas förtroende.

 

Läs även våra tidigare artiklar:

Bookmark the permalink.



  • Vad tycker du? Kommentera dagens artikel på vårt forum!